azerbeidzjan – praktisch

Hoe kom je er?

Er zijn veel opties; altijd met een overstap. De prijzen wisselen sterk.
Een veelgekozen optie is Turkish Airlines met een overstap in Istanboel. In ongeveer acht uur ben je in Baku.
Ook interessant zijn de vluchten van Air Baltic met een overstap in Riga in Letland. Het is dan ook mogelijk om niet meteen over te stappen, maar eerst een dagje Riga te doen. En Riga is een gezellige stad.

Vervoer ter plekke

Er rijden bussen tussen de grotere plaatsen. De bussen zijn comfortabel en goedkoop.
Wij reisden diverse malen met de bus, maar vonden het soms toch ook echt makkelijker om een taxi te nemen. Een voorbeeld: van Lahij naar Baku rijdt er geen rechtstreekse bus. Wij kozen er toen voor om met de taxi naar Ismayili te gaan en van daaruit met de bus verder te reizen.

Sfeervol slapen

Yukari Karavanserai in Seki. De karavanserai van Seki is niet alleen een hotel, maar ook een bezienswaardigheid. Dit prachtige gebouw met enorm dikke muren en een fraaie binnenplaats stamt uit de tijd van de zijderoute. Het was destijds een herberg voor de handelaren. Nu kunnen wij er slapen. De gastenkamers zijn ooit, veertig jaar geleden ofzo, gerenoveerd. Het is dus oud, en ook nogal donker. Maar het bed was goed en de douche ook en er was zelfs een aparte zitkamer. En, een verblijf in echte karavanserai dat is toch wel heel bijzonder. Het lukte ons niet om vooraf te boeken (ze hebben geen website en spreken geen Engels); gelukkig was er een kamer vrij.
Lahij guesthouse in Lahij. Het guesthouse van Rustam Rustamov is het perfecte guesthouse. De kamers zijn helder en schoon. De mensen zijn vriendelijk. Wij waren vooral heel blij met het eten. Het was elke keer lekker, met een goed glas wijn erbij en gezellig omdat je andere reizigers ontmoet.
Swan hotel in Baku. Een hotel kiezen in Baku is niet zo makkelijk. Sommige hotels zijn erg duur, andere zijn weer ver van het centrum. Swan hotel is een goede, niet te dure optie.

Sfeervol eten

Lazzat Istirahat Zonasi in Car bij Zaqatala. Er zijn in het dorpje Car diverse restaurantjes, wij kozen Lazzat Istirahat Zonasi. Het eten was heel goed. En we ontmoetten daar een man die zich de Koning van Zaqatala noemt. Jaren geleden jaagde de koning op beren en nu vertelt hij tegen iedereen die het horen wil spannende verhalen daarover.
Chalabi Khan in Seki. Dit restaurant lijkt van buiten wel wat op het beroemde paleis van de Seki Khans; van binnen lijkt het echter meer op een boerderij. Het is een goede en bijzondere plek om ’s-avonds te gaan eten.
Soul Kitchen in Baku. Dit restaurant is te vinden in de straat die van de boulevard naar de Fountains Square gaat (Mamedamin Rasulzade street). Vanaf de straat is alleen de trap te zien, maar boven is er een groot restaurant met dakterras. Wij hebben er twee keer gegeten en waren twee keer tevreden.

Visaperikelen

Voor Azerbeidzjan is een visum nodig. Dat wisten wij en daar hadden wij voor gezorgd. Helaas was in de visumaanvraag bij ‘surname’ niet mijn achternaam ingevuld, maar mijn voornaam. En bij ‘other name’ stond mijn achternaam. Daardoor werden wij bij de grensovergang in Lagodekhi teruggestuurd naar Georgië. Om daar een spoedvisum aan te vragen. Dat spoedvisum lukte binnen een dag en het was ook nog een zaterdag ook. Maar een leuke dag hadden wij niet. We zaten een hele dag bij een bloedheet kantoortje te wachten en ons af te vragen of we nog ooit naar Azerbeidzjan zouden kunnen gaan.
Wij dachten toen dat het klaar was. Maar we hoorden van andere reizigers dat we, als we langer dan tien dagen wilden blijven, dat we ons dan nogmaals moesten melden. Eerst dachten we dat dat niet zou kloppen, maar toen we het telkens opnieuw hoorden begonnen we te twijfelen. Ons hotel in Baku heeft ons toen na tien dagen gemeld. We hoorden dat als je dit niet doet, dat je dan gedeporteerd wordt uit Azerbeidzjan en vijf jaar lang niet mag terugkomen ….
Bovenstaande visuminformatie betreft de situatie die wij in 2018 hebben ervaren. Ik heb de indruk dat de regels voor visa nogal eens veranderen. Mijn tip: vaar absoluut niet blind op deze info, maar zoek het zelf heel goed uit. En check en dubbelcheck of het visum goed is ingevuld.

Wat drink je in Azerbeidzjan?

Overal in Azerbeidzjan vind je theetuinen, het zijn afgezette parkjes met zitjes. Over het algemeen serveren ze uitsluitend thee. Die is dan wel heel lekker. Nogal eens zitten er alleen maar mannen in de theetuin, maar ik ging er ook gewoon zitten en dat was geen enkel probleem.
Een lekker drankje is ayran. Het is gemaakt van yoghurt, water en zout. Ayran is verkrijgbaar in veel restaurantjes en ook in winkels.
Ik drink graag een glaasje wijn. Dat kan ook zeker in Azerbeidzjan, maar niet altijd!
Bijvoorbeeld niet bij een groot, toeristisch uitziend restaurant in de oude stad van Baku. En weer wel bij de restaurantjes bij het gezellige Fountains Square. En niet op de terrasjes aan de Bulvar
Het beste is om te vragen of ze alcohol serveren voordat je gaat zitten.