drie dagen in noord-holland

Eind november 2020 willen wij op pad. Het is nog steeds coronatijd, dus we blijven in Nederland. Uitstapjes die bestaan uit drie dagen hotel inclusief eten zijn goed betaalbaar. En zo zien wij steeds weer een nieuw stukje van Nederland. Deze keer bezoeken we Enkhuizen, Bergen aan Zee, Bergen en Alkmaar. Eerder waren we al in Zaandam e.o.

De interessante route naar Enkhuizen

Vanuit Enkhuizen gaat de N307, recht het Markermeer in en helemaal door het Markermeer naar Lelystad. Dat wilde ik weleens meemaken. Ik dacht dat wij vanuit Enkhuizen een stukje N307 zouden doen, maar mijn lief zei dat we vanuit huis via Lelystad naar Enkhuizen zouden reizen. En inderdaad, Google gaf hem gelijk: dat is slechts enkele kilometer langer dan de route via Amsterdam.
Ik vind het altijd bijzonder om in Flevoland te komen. De geschiedenis is bijzonder en als je er bent, dan weet je het ook meteen: dit is nieuw land. Het is overal nogal leeg en ruim. Ik zou hier best wel willen wonen. De huizen zijn groot en de (nieuwe) natuur is altijd vlakbij.
Vandaag gingen wij dus via Almere naar Lelystad en vervolgens doken we het Markermeer in. Het is een mistige dag en we zien dus niets dan de smalle weg en heel veel water. Halverwege is er een verbreding. Het is de Tintelhaven, ook vandaag zijn er surfers hier. Deze weg, de N307, was eigenlijk de eerste stap naar inpoldering van het Markermeer. Maar dat is er nooit van gekomen.

Enkhuizen

We parkeren de auto op het Dirck Chinaplein in Enkhuizen. Merkwaardige achternaam … Op het plein staat een bord met een verklaring: Dirck Gerritsz. Pomp kwam uit Enkhuizen maar verhuisde naar Goa in India en reisde vandaaruit naar China. Hij was de eerste Nederlander die China bezocht en hield daar een nieuwe achternaam aan over. Wat een spannend leven. En dat in de 16de eeuw.
We lopen door een park met huizen, het Snouck van Loosenpark, en vragen ons af wat die huizen wel niet zullen kosten. Later lees ik dat het Snouck van Loosenpark sociale woningbouw is. Gebouwd in 1887 met de erfenis van mevr. Snouck van Loosen is het één van de eerste sociale woningbouwprojecten van Nederland. Voor zover ik kan achterhalen is het ook nu nog sociale woningbouw
Enkhuizen heeft meerdere kerken, wij zien er twee. De toren van de Zuiderkerk is heel opvallend, de kerk zelf valt er wat bij in het niet. Blijkbaar diende deze toren ook als baken voor de scheepvaart. De Westerkerk heeft meer status, die staat zelfs op de Unesco-monumentenlijst in de top 100 van Nederlandse monumenten. Wij zien de buitenkant inclusief de opvallende houten toren. Helaas is de kerk vandaag gesloten en de bijzondere vloer, de preekstoel en het orgel zien wij dus niet.
We zien een gigantische gebouw; het wordt ‘Drommedaris’ genoemd en het is van oorsprong een poort. Er is blijkbaar een bar in gevestigd, maar nu in coronatijd heb je daar niets aan.
De monumenten van Enkhuizen stammen uit de middeleeuwen, de periode waarin Enkhuizen een stad van belang was. Nu is Enkhuizen een gemeente met een kleine 20.000 inwoners.

De Drommedaris van Enkhuizen
sociale woningbouw in Enkhuizen

Bergen aan Zee en Bergen

Hotel Victoria in Bergen aan Zee is de plek waar wij zullen slapen en eten de komende paar dagen. De mensen van het hotel zijn gezellig en vriendelijk. De drankjes en het eten zijn prima. Onze kamer is goed, maar klein. Er zijn ook grotere kamers, maar die zijn dit weekend allemaal al bezet. Wij zijn tevreden. We scoorden dit uitje via voordeeluitjes.nl en betalen een kleine 300 euro voor twee nachten, twee ontbijtjes en twee diners.
We kwamen aan in het donker en pas de volgende ochtend zien we waar we zijn. Vlakbij het strand dus en er zijn hier ook wat winkeltjes en restaurantjes. Het strand is vandaag ijskoud; de duinen minder zo. Wij maken een wandeling van zo’n 10 km ten zuiden van Bergen aan Zee. We zien best veel bossen (nu droge takken met een rode gloed) en ook ontmoeten we wilde koeien en paarden.
In de middag gaan we (met de auto, genoeg gewandeld vandaag) naar Bergen. Daar zijn de echte bezienswaardigheden van Bergen te zien, te weten de zogenaamde ruïnekerk en het huis waar Roland Holst heel lang heeft gewoond. Maar eerst verbazen we ons over de huizen van Bergen: het ene nog groter dan het ander. En mooi, en een mooie omgeving! Het huis van Roland Holst (Nesdijk 7) is eigenlijk maar één van de mindere huizen in dit dorp.
In het centrum van Bergen is het gezellig druk (ondanks dat het coranatijd is). De ruïnekerk, die we ook wilden bekijken, is midden in het centrum. Deze kerk is deels ruïne en tuin en deels kerkgebouw. In het kerkgebouw worden niet alleen kerkdiensten gehouden, maar ook klassieke concerten.

Ruïnekerk, Bergen

Alkmaar

“Alkmaar, kaasstad”, maar op deze mistige maandagochtend is daar niet zo veel van te merken. In de zomer is dat anders, dan wordt er elke vrijdag een kaasmarkt gehouden op het plein bij de Waag. De Waag was oorspronkelijk een kapel; later werd het een waag oftewel een gebouw waar producten gewogen worden. En nu is er het kaasmuseum in gevestigd. Het is een gebouw met veel tierelantijnen.
Alkmaar heeft grachten en ophaalbruggen. En, in tegenstelling tot in Enkhuizen, zien we hier ook grotere huizen. En er zijn hier veel originele winkels met kleding en snuisterijen, maar we zien ook een slager en een groentewinkel. Dat soort van winkels is er al lang niet meer in het centrum van Eindhoven!
We lopen een straatje in en zien raamprostitutie. Als ervaren wandelaars weten we dan meteen dat we van de route af zijn. Wandelroutes gaan namelijk nooit langs prostitutielocaties.
Wat ons opvalt is dat Noord-Nederland er echt ander uitziet dan Zuid-Nederland. Natuurlijk: veel winkelstraten zien er waar dan ook in Nederland hetzelfde uit. Met dezelfde winkels en hetzelfde soort gebouwen. Hetzelfde geldt voor nieuwbouwwijken. Maar het straatbeeld van Alkmaar, met die grachten en huizen, is onmiskenbaar niet Zuid-Nederlands.

De Waag van Alkmaar