india – lezen

Boeken over India

Boeken over India? Er is keuze genoeg! Hieronder vind je een selectie, gesorteerd naar regio en voorzien van een korte, soms kritische beschrijving.

Je gaat (niet) naar India?

De poort naar India (The Elephanta suite), Paul Theroux, 2007

The Elephanta SuiteDrie verhalen over mensen die India bezoeken. Ze verbleven allemaal in de Elephanta Suite in Mumbai.
Het eerste verhaal gaat over een stel dat een spa bezoekt. In het tweede verhaal ontmoeten we een meisje dat naar een ashram, een soort klooster, gaat. En tenslotte lezen we over de zakenman met een koffer vol blikjes tonijn.
Alle bezoekers raken in de problemen … Een boek voor degenen die wel gaan én voor degenen die niet naar India willen.  te koop via bol.com

Goa en Mumbai

Een zoon van het circus (A Son of the Circus), John Irving, 1997

A Son Of The CircusEen prachtig boek van de grote verhalenverteller John Irving. Het ene absurde voorval is nog niet voorbij of het volgende kondigt zich al weer aan. Een voorbeeld is het verhaal over dr. Daruwalla’s teen. Het verhaal dat alle verhalen bijeenbundelt is het verhaal van de vermoorde prostituees.
Dr. Daruwella is al genoemd, maar in het boek treffen we ook Mrs. Dogan; een filmster en zijn tweelingbroer de jezuiet en de politieinspecteur en zijn vrouw. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Mumbai en Goa.
Dr. Daruwella voelt zich niet echt thuis in India (zijn geboorteland), maar ook niet in Canada (waar hij woont). Hij besluit uiteindelijk dat hij “a son of the circus” is.  te koop via bol.com

Shantaram (Shantaram), Gregory David Roberts, 2003

Shantaram

Shantaram is één van de meest gelezen boeken over India. Het is een avonturenroman van bijna 1000 pagina’s, maar ik heb het helemaal uitgelezen en er van genoten. Mumbai is de locatie waar dit verhaal zich (grotendeels) afspeelt. In de sloppenwijken; in de grote, luxe hotels; in de gevangenis en op nog veel meer plekken.
Het is gebaseerd op het leven van de schrijver zelf. Hij ontsnapte uit een gevangenis in Australië en bouwde een nieuw bestaan op in Mumbai. De belevenissen zijn divers en nogal eens zo extreem dat het moeilijk is om ze letterlijk te nemen. Een greep: werken voor de Mumbaise maffia; vechten in Afghanistan; dokter spelen in de sloppenwijk.
De hoofdpersoon raakt vele malen gewond en hij overleeft ook een heroïneverslaving. Ik was onder de indruk van de veerkracht die lichaam en geest blijkbaar hebben! Behalve avonturen bevat het boek ook bespiegelingen over liefde, vrijheid, criminaliteit etc. Al met al: voor de lezer die wat tijd heeft een goede keuze.  te koop via bol.com

De laatste man in de toren (Last man in tower), Aravind Adiga, 2011

Masterji en zijn buren wonen sinds jaar en dag in Vishram Society. Vishram Society is een flatgebouw vlakbij het vliegveld van Mumbai, en dus vlakbij de sloppenwijken. Mr. Shah, projectontwikkelaar, wil hier een moderne woontoren bouwen en hij biedt de bewoners geld om te vertrekken. Masterji verzet zich tot het uiterste. De drijfveren van de diverse buren én van mr. Shah worden trefzeker beschreven. Ik vond het boek hier en daar wel wat langdradig.
‘The white tiger’ van Aravind Adiga is één van mijn favoriete boeken. Dit boek, ‘Last man in tower’ is helaas geen tijger, maar hooguit een poes. te koop via bol.com

 

Thrity Umrigar, The world we found, 2012

Thrity Umrigar weet situaties zo goed te beschrijven! In dit boek vertelt ze heel treffend over moslims in India en waarom ze zich terugtrekken in hun eigen wereldje met alleen maar moslims. En op het eind van het boek is er een voorval (wat ik verder niet aanduid omdat ik niet will spoileren) waarbij één van de personen zijn machtspositie inzet. Umrigar ziet, en beschrijft, haarscherp waarop deze persoon zijn machtspositie baseert. En hoe hij hem inzet en hoe hij zich daarbij voelt.
Dat Umrigar dit soort dingen zo scherp weet waar te nemen en te beschrijven, is haar kracht. Daarnaast is ze ook gewoon een heel goede verhalenverteller. Qua schrijfstijl en opbouw zijn haar boeken nogal recht toe, recht aan. Het geheel maakt het tot makkelijk leesbare boeken.
Thrity Umrigar heeft heel wat boeken geschreven en je kan dus lekker vooruit. Slechts één van haar boeken is in het Nederlands vertaald en dat is een kinderboek (´Suiker in melk´). 
In ´The world we found´ komen Parsi’s voor en ook in enkele van haar andere boeken. De schrijfster is zelf in een Parsi-familie geboren. te koop via bol.com

Gypsies of Goa, It’s a hippy trail, Sunil Joglekar, 2016

Gypsies of Goa, It's a Hippy TrailEen merkwaardig boek. Ik vond zowel het verhaal als het gebruik van de Engelse taal merkwaardig en nogal vreemd.
Het boek leest gemakkelijk. En je leert veel over Goa. De hoofdpersonen wonen in Palolem en ze reizen heel wat af door Goa. Verteld wordt ook over de ‘gypsies’ die vanuit Karnataka naar Goa komen. Op het strand in Goa verkopen ze sieraden e.d.
Dit boek is zeker een aanrader als je naar Goa gaat.  te koop via bol.com

 

The death of mr. Love, Indra Sinha, 2002

Dit boek van Indra Sinha speelt zich deels af in Mumbai en vertelt ook veel over die stad. Het Taj Mahal hotel, Haji Ali en nog meer locaties komen voorbij. En het ontstaan van Mumbai wordt ook uitgelegd. Een goed boek dus als je naar Mumbai gaat.
Verder is het boek in meerdere opzichten meer dan spannend.

Op de eerste plaats meer dan spannend omdat het echt heel, heel spannend is. Ik wilde doorlezen en doorlezen om te weten hoe dit verhaal zou gaan aflopen.

In de tweede plaats meer dan spannend omdat The death of mr. Love behalve ‘spannend’ nog heel veel goede kwaliteiten heeft.
Zo is het gebaseerd op een echt gebeurd verhaal, nl. het verhaal van Nanavati die de minnaar van zijn echtgenote vermoordde. Sinha houdt zich aan de feiten, maar voegt er een fictionele dimensie aan toe.
Verder behandelt dit boek grote thema’s zoals liefde, chantage en de invloed die gebeurtenissen uit het verre verleden nu nog hebben.

Al met al is het een opmerkelijk goed boek. te koop via bol.com

Zuid-India

De god van kleine dingen (The god of small things), Arundhati Roy, 1997

The God of Small ThingsDit verhaal speelt zich grotendeels af in een dorp in Kerala (Zuid-India). Het dorp heet Ayemenem en ligt zo´n 50 km onder Kochi.
We komen heel veel te weten over het kastesysteem. En over de politiek en het communisme in Kerala. En het gaat ook over het familieleven en over de positie van de vrouw. En, minder prominent in het boek, maar het gaat ook over toerisme.
Al lezend hoop je wel dat het in werkelijkheid niet zo erg is als in dit boek. Want in dit boek gaat het helemaal verkeerd en met alle hoofdpersonen eindigt het triest.
“The god of small things” is literatuur met een hoofdletter. Het is een mooi boek dat ook hooggewaardeerd wordt, maar geen gemakkelijk boek. Zo zitten we dan weer in het nu en dan weer in het verleden. Heel typerend voor dit boek is dat het vol zit met flash forwards: telkens zinspeelt de schrijfster op wat er in de toekomst zal gaan gebeuren.
Al met al is dit boek een aanrader voor de lezer die wel wat moeite wil doen.  te koop via bol.com

Huis van de blauwe mango’s (The house of blue mangoes), David Davidar, 2002

The House of Blue MangoesHet verhaal speelt zich grotendeels af in het uiterste zuidpuntje van India, in het fictieve plaatsje Chevathar. Dit plaatsje zou volgens de kaart in het boek vlakbij Kanyakumari, voorheen Kaap Comorin, zijn. We zijn dan dus in Tamil Nadu.
We volgen drie generaties van de familie Dorai. En al lezende komen we veel te weten over India. Over de periode van 1899 tot 1947. En over de problemen tussen de kasten, over de positie van mensen van gemengde Indiase-Britse afkomst, over het verbouwen van mangoes en over nog veel meer.
Ik heb dit boek gelezen met google onder handbereik. Want wat was nu ook weer toddy? En pongal? Het wordt niet uitgelegd, maar als je het weet, heb je wel meer aan dit boek.
Ik vind dit een boek voor iemand die op reis gaat naar Zuid-India. Dan is het interessant. Het boek is evenwel niet zo mooi of goed dat ik het zou aanraden aan andere lezers. Het is wel een makkelijk boek.  te koop via bol.com

The white mughals, William Dalrymple, 2002

Dit is echt hét boek voor een bezoek aan Hyderabad. Heel veel bekende, en ook minder bekende plekken, in Hyderabad komen in het boek voor.
Het boek vertelt over de liefde tussen een Britse resident, James Kirkpatrick, en een islamitische vrouw, Khair-un-Nissa. Hun relatie speelde zich af in het begin van de negentiende eeuw. Dit liefdesverhaal is voorzien van heel veel historische context. William Dalrymple heeft echt heel veel onderzoek gedaan en soms is het boek wat langdradig daardoor. Maar geen probleem: er is ook een video (makkelijk te vinden op YouTube) waarin Dalrymple in een 45 minuten een korte versie van het verhaal vertelt. te koop via bol.com

Noord-India

De geschikte jongen (A Suitable Boy), A Novel, Vikram Seth, 1993

A Suitable BoyHet is geweldig als je tijd hebt om iets te lezen voordat je op reis gaat. Een boek kan ervoor zorgen dat je niet alleen een verlaten dorp ziet, maar dat je erbij kan bedenken hoe de mensen daar destijds leefden. Of dat je weet en begrijpt waarom mensen doen wat ze doen.
Een heel bekend boek over India is ‘A Suitable Boy’ van Vikram Seth. Als je niet oppast, wordt dit ook meteen het enige boek dat je zult lezen over India. Het telt namelijk zo’n 1400 pagina’s.
Het boek vertelt allerlei verhalen over de leden van vier families. Bijvoorbeeld over Maan die verliefd wordt op de courtisane Saeeda Bai; over Haresh die in de schoenenindustrie werkt en natuurlijk over Lata voor wie ‘a suitable boy’ wordt gezocht.
Door het boek leer je over de hindoe’s en de moslims en hoe ze soms goed en soms minder goed samenleven. En over de cultuur die soms erg Brits is en soms helemaal niet. Het verhaal speelt zich af in Noord-India, o.a. in Calcutta en Delhi.
Eerlijk gezegd heb ik het boek niet helemaal uitgelezen. Ik vond het op een gegeven moment wel mooi geweest. Misschien omdat de karakters niet echt gaan leven? Of simpelweg omdat 1400 pagina’s gewoon heel veel is?  te koop via bol.com

De witte tijger (The white tiger), Adiga Aravind, 2008

The White TigerDit boek is heel erg de moeite waard! Het gaat over bazen en bedienden in India. Hoe de bedienden leven wordt overtuigend beschreven. Ze slapen in de kelder en worden belachelijk gemaakt door hun baas. Ze zitten in feite in een soort hanenren: opeengepropt en ze zien hoe de één na de ander afgeslacht wordt. We komen er ook achter waarom de bedienden niet in opstand komen. Als ze niet meewerken, dan wordt hun familie aangepakt!
Interessant is dat ook sommige bazen wel anders willen, bijvoorbeeld de baas van de Witte Tijger. Maar zijn familie houdt hem tegen.
De Witte Tijger schrijft uiteindelijk een brief aan zijn oma en hij ontsnapt wel aan het bediende-bestaan. De Witte Tijger werd geboren in een dorpje in het binnenland; hij verhuisde eerste naar Delhi en later naar Bangalore.  te koop via bol.com

Een dode hand: een moord in Calcutta (A Dead Hand: A Crime in Calcutta), Paul Theroux, 2009

A Dead HandDe hoofdpersoon in dit boek is een schrijver met writer´s block. Dat is dus ook meteen een verklaring voor de titel. Een tweede verklaring voor deze titel is dat er een dode jongen wordt gevonden en dat alleen de hand van de jongen niet verbrand is.
Dit boek is voor een deel een detectiveverhaal: de hoofdpersoon wil uitvinden wat er met de dode jongen gebeurd is.
Maar er is meer: de hoofdpersoon wordt ook verliefd op mrs Unger. Op het eerste oog is zij een filantropiste en begaan met Indiase straatkinderen. Maar later blijkt dat zij heel andere motieven heeft.
Grappig is dat Paul Theroux zelf ook voorkomt in dit boek.
Een goed verhaal over India en over dat India nogal eens niet is wat het lijkt.  te koop via bol.com

A burning, Megha Majumdar, 2020

A BurningOver dit populaire boek ben ik niet zo enthousiast en ik heb daar twee redenen voor: het is niet zo origineel en het is niet zo geloofwaardig.
Niet zo origineel: “A burning” speelt zich af in Calcutta, grotendeels in een sloppenwijk. Er zijn drie hoofdpersonen: Jivan, PT sir en Lovely. Jivan is moslim en wordt daarom slecht behandeld. Deze dingen, sloppenwijk en moslimhaat, vind ik niet origineel. In andere boeken, bijvoorbeeld in “”Djinn patrouille op de Paarse Lijn” van Deepa Anappara uit januari 2020, komt dit ook al voor.
Een sterk punt van het boek is dan weer dat het heel goed laat zien waarom Lovely en PT sir doen wat ze doen. Ze kiezen voor een beter leven, ook al moeten ze daarvoor immorele dingen doen (zoals Jivan in de steek laten).
Niet geloofwaardig: Met Jivan gaat het niet goed en zij had wel wat hulp kunnen gebruiken. Zij belandt namelijk in de gevangenis en nadat haar hoger beroep is afgewezen dreigt zij te worden opgehangen.
Maar waarom heeft de schrijfster hiervoor gekozen? Het is niet bepaald realistisch! In de 20ste eeuw is in India de doodstraf in totaal achtmaal voltrokken. Vier maal voor 2020 en viermaal in 2020 toen in maart vier daders van de schokkende verkrachting in een bus in Delhi in 2012 werden opgehangen. Maar het is dus erg onwaarschijnlijk dat er in het echt zou gebeuren wat er in het boek gebeurt. Een zo jong meisje dreigen te executeren? Geen hoger beroep toelaten? Niet zo geloofwaardig! te koop via bol.com

Middernachtskinderen (Midnight’s children), Salman Rushdie, 1981

Salman Rushdie is een grote verhalenverteller.
In dit boek vertelt hij de geschiedenis van India in de twintigste eeuw, tot 1977. Saleem Sinai, de hoofdpersoon van dit boek, wordt geboren precies op het moment dat India onafhankelijk wordt van Engeland. Dat was in 1947.
Het verhaal brengt ons naar Mumbai, naar Kashmir, Delhi, Pakistan en Bangladesh en nog een paar plaatsen. Mumbai is de meest zuidelijke plaats in dit boek; vandaar dat de plaatsing onder het kopje Noord-India.
En we ontmoeten een reeks van karakters in dit boek. Saleem Sinai is de hoofdpersoon. Er zijn o.a. ook nog: Shiva, zijn rivaal; Adaam Aziz en Naseem, Saleem’s grootouders; zijn moeder Amina. En dus nog veel meer personen. Zoals ik al zei: Rushdie is een schrijver van grote verhalen. te koop via bol.com

– A princess remembers, the memoirs of the Maharani of Jaipur, Gayatri Devi and Santha Rama Rau, 1996
– Maharanis, Lucy Moore, 2004

Deze twee boeken gaan allebei over de maharadja’s en maharani’s, de royals van India. Zij regeerden tot aan de onafhankelijkheid redelijk zelfstandig in hun ‘princely states’.
Het eerste boek is de autobiografie van de maharani van Jaipur, één van deze royals. Ik heb dit boek met plezier gelezen. Zij vertelt veel en legt ook goed uit. Haar rechtvaardigingen (bijvoorbeeld voor hun extravagante leefstijl) zijn heerlijk simpel. te koop via bol.com
Lucy Moore vertelt in haar boek ook heel veel over deze maharani. Daarnaast gaat haar verhaal over nog eens drie ‘queens’ en hun families. In dit boek worden uitgebreide, misschien te uitgebreide, beschrijvingen gegeven van kleding en juwelen. Maar ja, zo was het dus wel: de royals leefden uitbundig en besteedden véél geld aan kleding, juwelen, auto’s, reisjes naar Europa etc. te koop via bol.com
Door deze twee boeken kwam ik veel te weten. Zo was het interessant om te lezen dat de royals Engelse gouvernantes en gezelschapsdames hadden. En hoe ze met alle egards ontvangen werden door queen Elizabeth. Vreemd dat er dan ook weer Britse clubs in India waren waar Indiase mensen niet binnen mochten. Deze twee boeken waren heel geschikt als voorbereiding op onze rondreis door Rajasthan.

 

De henna-kunstenares (The henna artist), Alka Joshi, 2020

Een vlot leesbaar verhaal. En hoofdpersoon Lakhsmi is heel aansprekend. Het speelt zich af in Jaipur in de jaren vijftig van de vorige eeuw. We lezen o.a. hoe de rijken leefden en hoe de armen het ervan afbrachten.
Dit boek is het eerste deel van een drieluik. te koop via bol.com

Djinn patrouille op de Paarse Lijn (Djinn patrol on the purple line), Deepa Anappara, 2020

Deepa Anappara vertelt in haar debuut over de ontvoeringen van kinderen in India. Een groot probleem, niet alleen in dit boek maar ook in de werkelijkheid! Elke week verdwijnen er honderden kinderen.
De setting van ‘Djinn patrouille op de paarse lijn’ is een sloppenwijk in een niet nader genoemde stad in Noord-India. We lezen over de mensen die hier wonen én ook over de zogenaamde hifi-mensen. Dat zijn de rijke mensen, die vlakbij wonen. Veel sloppenwijkbewoners werken bij hen als hulp in huis. Het boek vertelt over de hindoes en de moslims: over de problemen, maar ook over de kinderen die wel vriendjes van het andere geloof hebben.
Los van maar verbonden met het hoofdverhaal, staan de drie hoofdstukken met de titel “Dit verhaal zal je leven redden”. In deze hoofdstukken gaat het over geesten en djinns en over hoe die de mensen helpen.
De verteller van dit alles is een negenjarig jongetje, Jai. Dat is erg prettig, want Jai is een optimistisch en veerkrachtig kereltje. Door hem zien we dat mensen mensen blijven, ondanks alle ellende die ze meemaken.
Ja, ook dit is India. Het India van ellende en problemen. India is evenwel ongelofelijk groot en divers en kent dus ook heel andere, veel mooiere en voortvarendere kanten. te koop via bol.com

India Treasures en India Fortunes van Gary Worthington, 2012

India Treasures: A Novel of Rajasthan and Northern India through the AgesDeze twee boeken zijn historische romans, maar wel heel bijzondere. Worthington doorloopt de hele geschiedenis van Noord-India van 1500 voor Christus tot 1975 na Christus. Hij vertelt per hoofdstuk een verhaal en zo’n verhaal gaat dan over een episode uit deze periode.

Er zijn verhalen bijvoorbeeld over:
• Buddha (hoofdstuk “A merchant of Kashi”, Kashi is het hedendaagse Varanasi)
• de Mughal Emperor Shah Jahan en de bouw van de Taj Mahal (hoofdstuk “The master builder”)
• de beginperiode van het Sikhism (hoofdstuk “Loyalty”)
• Ajanta caves (hoofdstuk “The art of love”)
• Nizamuddin in Delhi (hoofdstuk “The price of nobility”)
• Udaipur (hoofdstuk “Brothers and battles”)
• Gandhi (hoofdstuk “Reformers in Mangarh”)
• Partition van India en Pakistan (hoofdstuk “The cost of freedom”).India Fortunes: A Novel of Rajasthan and Northern India through Past Centuries

Het is erg leuk om te lezen over gebouwen en plaatsen die je nog steeds kan gaan zien. En over personen en episodes uit de geschiedenis waar je weleens over gehoord hebt. Het verhaal over de partition en de ellende daarvan is indrukwekkend.
De structuur van dat boek is ook interessant, met de afwisseling van hoofdstukken over telkens een andere periode uit de geschiedenis met hoofdstukken over 1975. En de verbinding tussen 1975 en het verleden is ook heel goed aan gebracht in het verhaal.
De hoofdstukken over 1975, de tijd van de State of Emergency, vertellen veel over de positie van de Dalits (onaanraakbaren).

Je moet er wel de tijd voor nemen, de boeken zijn volumineus. Maar ook erg makkelijk leesbaar. te koop via bol.com

Delhi

Clear light of day, Anita Desai, 1980

Clear Light of DayDit boek speelt zich af in een oud huis in Old Delhi. In het huis wonen nog een zus, Bim, en een broer, Baba, die autistisch is. De andere zus en broer zijn weggegaan. We zien eerst hoe het nu is en later in het boek zien we het viertal toen ze jonger waren en nog jonger. Het laatste hoofdstuk speelt zich weer in het heden af.
Zoals het dit gezin verging, zo verging het India ook. Dat mensen weggaan en dat er tegenstelling ontstaat tussen oud en modern. Interessant is dat dit boek ook vertelt ook het ontstaan van Pakistan.
Het verhaal kent veel beschrijvingen en is (daardoor?) wat traag. te koop via bol.com

Necropolis, Avtar Singh, 2016

NecropolisVan alle boeken over India is dit één van mijn lievelingen. Want wat een fraaie taal en wat een fraai verhaal! De schrijver brengt ons een romantische beeld van Delhi, de stad waar hij blijkbaar heel veel van houdt. Wij, de lezers, leren al lezend veel over deze stad en haar heel verschillende wijken. En over de mensen die er wonen, arm en rijk. In het verhaal proberen Politieman Dayal en zijn team de misdaad in Delhi te bestrijden. Maar het zou veel te kort door de bocht zijn om dit boek een thriller te noemen. Het is ook een verhaal met magie: zo geeft Razia (is zij een mens, een mythisch wezen of een stad?) een unieke dimensie aan Necropolis. Een aanrader! En een goede voorbereiding voor ons bezoek aan Delhi. te koop via bol.com