de night market en de bar

Lekker? Goedkoop? Gezellig?

Night market: dat klinkt zo goed en vooral zo lekker, dat je er telkens weer naar toe wilt. In Khao Lak (Zuid-Thailand) gingen wij dus wederom en niet voor de eerste keer en niet voor laatste keer.

Maar is het ook lekker? Dat verschilt. De bbq-vis en -groenten in Patong waren heel goed en ook gezond . De Japanse pizza (ja, Japanse pizza) in Krabi was een toffe hap. Of het ook gezond was, dat weet ik niet zo … Maar soms at ik op de night market ook voornamelijk vlees en dat vond ik behoorlijk saai en ook wat smakeloos. Ik denk dat je heel goed moet weten wat je wel en niet moet kiezen.

Is het goedkoop? Nou, niet goedkoper dan in een restaurant.

Is het gezellig? Ik vind van wel! De bar, al genoemd in de titel van dit verhaaltje, heeft er mee te maken.

De bar

Voorzover ik zag heeft elke night market minstens één bar. Daar kan je bier, wijn etc bestellen. En je elders gekochte eten kan je daar opeten. De bar in Khao Lak, in de openlucht, is behoorlijk druk. Aan een tafel zitten een stuk of vijf Duitse stellen, mogelijk gepensioneerden. Zij ontmoeten elkaar daar wel vaker. Het lijkt gezellig!

Aan tafeltje naast ons zitten twee mannen. Een is een echt stuk: niet jong, wel slank en sportief. Met een trouwring en na één biertje vertrekt hij weer. De andere is heel dik en minder interessant.

Verder zijn er daar nog twee gemengde stellen: hij westers, zij Thais. Ik vraag me telkens af of het meer permanente stellen zijn of stellen voor de duur van de vakantie. Best wel vaak lijkt het eerste het geval. Opmerkelijk is ook wel dat die stellen dus niet bij haar familie logeren. Zou dat niet passen of zelfs te veel problemen opleveren? Eerder hoorde ik wel van een Britse man, getrouwd met een Thaise, dat hij haar maar beter alleen naar haar familie liet gaan … Wel naar Thailand, niet naar familie?

In de bar werken twee vrouwen. De dame die bedient is echt mooi en ook mooi gekleed. Later komt er nog een heel uitbundige Thaise vrouw binnenvallen. Zij werkt daar ook of is een vriendin van de andere vrouwen. Deze vrouw gaat, grappen makend, alle tafeltjes langs. Ze lijkt dronken, maar is het misschien niet. Ze weet namelijk heel goed hoe ver ze kan gaan met haar grappen en grollen.

En natuurlijk zitten wij er ook. Wat zullen de mensen over ons zeggen of denken?

Donkere plekken

De night market heeft drukke plekken zoals de bar waar wij waren. Maar er zijn ook veel donkere plekken …  Dat zijn de stalletjes die al in geen tijden meer open zijn geweest. Tja, in 2019 kwamen er 40 miljoen toeristen naar Thailand; vorig jaar (2021) maar 400.000 … Ik hoop dat corona in 2022 naar de achtergrond mag verdwijnen … Zodat de mensen hier weer hun geld kunnen verdienen.