goa en mumbai – praktisch

Hoe kom je er?

De meeste bezoekers vliegen naar Goa via Mumbai. Wij niet: we vlogen met KLM en Oman Air via Oman naar Goa Airport. O ja, we maakten ook een tussenlanding in Damman in Saoedi-Arabië. Ik vond dit een prima route omdat je een zachte landing maakt in India. Niet meteen in de hectiek van Mumbai, maar in de relatieve rust van Goa.

Vervoer ter plekke

Wij gingen met de trein van Goa naar Mumbai. Vliegen kan ook, maar dan zie je natuurlijk wel veel minder. Wij gingen met de Tejas Express die om 14:30 vertrekt uit Karmali. We hadden de duurste tickets geboekt, Executive Class. Iedereen in Executive Class zat te wiebelen en te vragen of ze misschien naar de goedkopere AC zouden mogen. De ‘leg support’ in Executive Class is namelijk vreselijk oncomfortabel! Eten en drankjes zijn inclusief. En een praatje met een medereiziger als het even meezit ook.

Zowel in Goa als in Mumbai reisden wij bijna altijd met een taxi of met een rickshaw. Een rickshaw is een open, gemotoriseerd wagentje. Nadeel van de rickshaw is dat je alle smog direct binnen krijgt. De bus en de trein leek telkens te ingewikkeld. Jammer ….

Sfeervol slapen

Cochichos resort in Vagator. Ongetwijfeld kan je veel goedkoper terecht, maar voor onze allereerste locatie wilde ik op zeker spelen. Cochichos heeft mooie kamers, goede badkamers en een zwembad. Op de foto zie je hoe netjes en mooi Cochichos eruit ziet. Ontbijten deden wij vrijwel elke dat bij Emperor, een resort gelegen tegenover Cochichos.

Old Quarter in Panaji. Dit hotel heeft verschillende soorten kamers en ook een slaapzaal. Wij hadden een kamer in een bijgebouw, 400 meter van het hoofdgebouw. Onze kamer was heel groot! Het ontbijt, in het hoofdgebouw, was gezellig en goed.

Elphinstone in Mumbai. Mumbai is een prachtige stad, maar erg hectisch. Hotel Elphinstone biedt een veilige haven. Onze kamer, onze badkamer, het ontbijt: alles was goed. Ze serveren ook thee in de middag (17.00 uur tot 19.00 uur?). En ze hebben een massagestoel. Er lijken geen restaurants in de buurt van het hotel te zijn. We namen een taxi zodra we het hotel verlieten. Taxi’s zijn goedkoop en er zijn er veel. Als ik nog een keer naar Mumbai kom, kies ik weer voor Elphinstone!

Sfeervol eten

Diverse restaurantjes in Palolem. Je kan in Palolem ’s-avonds eten op het strand, met je voeten in het zand. Tegen de avond worden de ligbedjes weggehaald en de tafeltjes gedekt. Het is heel gezellig en over het algemeen heel lekker.

German Bakery in Palolem. Ons ontbijt was bijna elke dag bij German Bakery. Dit restaurant dat gerund wordt door Nepalezen is gewoon goed en … ze hebben ook bruin brood. En dat laatste is uitzonderlijk.

Leopold café in Mumbai. Meteen de eerste dag belandden we voor onze lunch in Leopold. En dat kende ik uit Shantaram, de onvergetelijke avonturenroman van Gregory David Roberts. Leuk om daar nu zelf te zijn! Toen ik de rest van het verhaal van Leopold ontdekte, was ik helemaal blij dat ik er was geweest. Leopold was namelijk in 2008 samen met het Taj Mahal Palace en enkele andere locaties doelwit van een aanslag van terroristen. Tien mensen kwamen hier om. De eigenaars van Leopold wilden niet toegeven aan terreur en heropenden hun zaak na drie dagen! Wel werd de zaak weer gesloten omdat de politie de veiligheid niet kon garanderen. Ook heeft Leopold, anders dan Taj Mahal Palace, enkele tekenen van de aanslag behouden zoals een deuk in de vloer.

Samrat in Mumbai. Hier aten we een ongelofelijke en onvergetelijke thali. Thali is een bord met allerlei verschillende gerechtjes en hier bij Samrat is het echt een heel groot bord met echt heel veel verschillende hapjes. En het is allemaal vegetarisch.

Brittania in Mumbai. Hier wilden wij heel graag gaan eten, maar dat is niet gelukt! Het restaurant is uitsluitend geopend voor lunch en dat wisten wij niet. Brittania is het bekendste Parsi-restaurant van Mumbai. De volgende keer gaan wij hier zeker lunchen … !