koh phi phi: heel bekend, heel mooi

Koh Phi Phi is bekend omdat hier (om precies te zijn op Maya beach op koh Phi Phi leh) de film “The beach” is opgenomen. Leonardo DiCaprio had de hoofdrol … Ik heb de film niet gezien, maar las wel het boek waarop de film gebaseerd is (“The beach”, Alex Garland). Het is heel lang geleden dat ik dat gelezen heb, maar ik weet nog wel dat ik het een heel fraai reisavontuur vond. te koop via bol.com

Nu ja, koh Phi Phi is ook bekend omdat hier gewoon heel veel toeristen komen. Maar nu valt het een beetje mee! Want Thailand laat nu, eind 2021, nog steeds alleen maar toeristen toe die, zal ik maar zeggen, door zeven hoepels hebben gesprongen. Met die hoepels bedoel ik testen, vaccinaties en heel veel papieren. En zeven: misschien bedoel ik wel zeventien.
Koh Phi Phi is prachtig. Al op weg hiernaartoe zie je eilanden, eigenlijk enorme rotsblokken in het water, die enorm intrigeren. Vanaf het strand van koh Phi Phi is het kleinere koh Phi Phi leh te zien: als een muffin maar dan veel mooier! Vanaf het strand aan de andere kant zie je wederom fantastische rotsblokken.
Op het eiland zelf is het anders. Ik voel een tegenstelling tussen de prachtige omgeving en het eiland zelf. Het is hier namelijk, in ieder geval hier in Ton Sai, rommelig en gezellig (en dus niet zo zeer mooi). Kleine paden (er is hier geen gemotoriseerd verkeer, wat vervoerd moet worden gaat op een steekwagen) en veel winkeltjes en restaurantjes. Het publiek is jong en wij lijken zelfs wel de oudsten hier. Lokale mensen hier zijn nogal eens moslim. Ik zie het bij de vrouwen aan de hoofddoek, maar verder aan niets anders. Een meisje draagt bijvoorbeeld een strakke gele broek en een T-shirt én een hoofddoek. Zo anders dan de Nederlandse moslimvrouwen … Drank wordt hier op Phi Phi verkocht in buckets. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt! En erg islamitisch is het ook niet. Het Indiase restaurant waar wij aten (Papaya) is halal, maar de buurman (bar Rolling Stoned) serveert gelukkig ook drankjes bij Papaya!
Wij wandelden naar viewpoint 3 en naar Long Beach. Dat gaat makkelijk met behulp van Maps.me. Het zijn ook geen moeilijke wandelingen. We gingen met een longtail boat drie uur varen rondom koh Phi Phi leh. En we zagen de fireshow bij Slinky Bar. Een stuk of zes mannen dansen met vuur. Het is een soort battle en ik vond het geweldig!

enorme rotsblokken
koh Phi Phi leh lijkt op een muffin
longtail boat
detail koh Phi Phi leh
fire show