osdorp: boek en bezoek

‘Schuld’ (Walter van den Berg, 2016) heb ik uit. Het decor van dit boek is Osdorp. Het is geen dik boek – het heeft ruim tweehonderd pagina’s -, maar indruk heeft het zeker gemaakt.
Wat een ellende met die Ron, Cor, Kevin en Sandra! Van den Berg schetst hun levens en hun leefomgeving, het is een wereld die ik helemaal niet ken. Je zou kunnen zeggen dat het gaat om de witte onderklasse. Zoals al gezegd wonen ze allemaal in Osdorp in Amsterdam-West. Ron wil wel met Sandra want ze heeft een huis. Voor Sandra sliep hij vaak bij zijn oude tante in haar aanleunwoninkje. Dit soort van verhalen komt voor in ‘Schuld’.
De enorme impact van huiselijk geweld wordt wel heel duidelijk. Het is moeilijk voor de broers Ron en Cor om hier los van te komen. Maar het is wel zo dat Cor veel verder komt dan zijn broer. Mede doordat hij ziet dat zijn moeder ‘het niet zo handig gedaan’ heeft. Dat gezegd hebbende is het ook wel duidelijk dat het voor de vrouwen in dit wereldje heel lastig is om zichzelf te redden.
Een indrukwekkend boek. En, Walter van den Berg schrijft uit eigen ervaring: hij is zelf in Osdorp opgegroeid. Niet alleen ik vond dit een goed boek: ‘Schuld’ was in 2017 ook genomineerd voor de Libris literatuurprijs.

te koop via bol.com

In Osdorp is het aan de huizen niet aan te zien dat er hier veel ellende zou voorkomen. Bijvoorbeeld in Bluebanddorp, dat zo heet vanwege de blauwe biezen aan de huizen hier en waar het huis van Sandra uit het boek zou hebben gestaan, ziet alles er nu picco bello uit. Hier in Osdorp zorgen klaarblijkelijk de bewoners en de eigenaren goed voor hun huizen. De vele flats hier zijn misschien geen droomhuizen, maar verpauperd zijn ze zeker niet. Vanuit Eindhoven weet ik ook wel dat verpauperde huizen iets van het verleden is: dertig jaar geleden had je dat. Nu is alles opgeknapt en ziet het er allemaal goed uit.


Er is hier, aan de stadskant de Sloterplas, ook een museum dat gaat over huizen en huisvesting, het Van Eesterenmuseum. Als het weer open is na Corona, dan wil ik het gaan bezoeken. Evenals museum Het Schip, ook over huizen en zo, waar we langs liepen toen we ten westen van CS gingen rondkijken. Ik ben er dus nog niet geweest, maar van wat ik nu weet denk ik dat het Van Eesterenmuseum gaat over ‘het nieuwe bouwen’ en Het Schip over de bekende Amsterdamse School.
Ik loop langs de noordkant van de Sloterplas richting winkelcentrum Osdorpplein. Dit is een nogal groen gebied, waar nu in coronatijd veel mensen sporten, spelen en rondhangen.
Theaters verwacht je in het centrum, en niet hier in West. Toch is De Meervaart echt hier, aan de andere kant van de Sloterplas. De Meervaart … een bekende naam voor mij. Google vertelt me dat hier ooit de shows van Sonja Barend werden opgenomen.
Voor De Meervaart, dat is een mooie plek! Het heet Kaap West en er zijn diverse restaurantjes, waaronder het Turkse Meram. Is het eten hier goed? Het uitzicht is het in ieder geval wel!
In winkelcentrum Osdorpplein eet ik een durum döner. Er zijn veel flats hier rond het Osdorpplein, en nog meer in aanbouw. Langs de zuidkant van de Sloterplas ga ik terug, het is een rondje van ca. 6 km. geworden.

flats Osdorp

Lees meer over onze uitstapjes in Amsterdam.