thessaloniki – reisverslag / praktisch

Thessaloniki! Een ideale bestemming! De stad was een verrassing: zo mooi terwijl het toch echt geen topbestemming is. En … het strand is, voor als je lekker wil niksen, dichtbij. Ik denk dat ik nog wel een keer terug zal gaan.

Elegant

Lopend van de witte toren richting haven zie je al die gebouwen op een rijtje, allemaal even hoog en fraai. En zo veel restaurants, de ene nog mooier ingericht dan de andere. Thessaloniki is een elegante stad! En … een schone stad: geen rommel of viezigheid op straat.

De lonely planet-bezienswaardigheden

Natuurlijk bezochten ook wij de enkele van grote bezienswaardigheden. Toen ik het Rotonda van binnen zag was ik meteen onder de indruk! En wat een geschiedenis: dan weer kerk, dan weer moskee. De Agia Dimitri-kerk vond ik minder indrukwekkend, maar het verhaal van Dimitri is dan wel weer interessant. Dimitri stierf tijdens de vervolging van de christenen door de Romeinen. Nu is hij patroonheilige van Thessaloniki. Nog interessanter is het verhaal van de heilige Anyssia. In de kerk staat haar kist met een bordje erbij met het verhaal. Ik vraag me toch echt af of het een goed idee is om vol te houden dat je in christus gelooft terwijl je weet dat je dan gedood zult worden. Is het in sommige gevallen niet beter om te liegen?
Het Pasha-park staat niet in de beroemde reisgids, maar is wel apart met die rare beeldhouwwerken waarbij niet eens de maker vermeld is.

Het uitzicht

Wij gingen met bus 23 naar Ano Poli oftewel de oude stad. We stapten uit bij de Trigonio tower en wandelden vanaf daar naar het klooster Vlatadon. En het uitzicht is voortdurend geweldig! Dit is ook echt een locatie om foto’s te maken. Je ziet de rode daken van de oude stad en verderop de hogere, nieuwe gebouwen van de stad beneden. We liepen door deze wijk naar de Agia Dimitri-kerk. Dit deel van de stad is echt de moeite van het verkennen waard!

Openingstijden ..

Wij stonden meerdere malen voor de gesloten deur. Het geboortehuis van Ataturk: maandag gesloten. De ronde toren (Trigonio tower): niet op dinsdag. Mijn tip: als je iets per se wil zien, informeer dan tevoren goed naar de openingstijden!

Gezellig!

Zo veel pleintjes, zo veel gekke zijstraatjes. En overal restaurantjes en terrasjes. De koffie is niet goedkoop, je betaalt zo maar 3 euro voor een kopje. Het eten is dan weer wel goedkoop.
Ik at hier bij een soort snackbar gyros die echt perfect was. De naam van deze snackbar is Gyrismata en het is vlakbij de Agia Dimitris-kerk op de Agiou Dimitriou 82.
Dichtbij de haven vonden we restaurant Mamalouka. Wij hebben hier een leuke en lekkere avond gehad.
De terrasjes en restaurants in Thessaloniki zijn altijd vol! Die Grieken hebben een goed leven … Maar … we zagen wel heel veel bedelaars en semi-bedelaars (bijv. verkopers van papieren zakdoekjes). Triest dat de een zo zijn kostje bij elkaar moet scharrelen terwijl de ander van een uitgebreid maal geniet.

Strand

Het strand is dichtbij. Met de boot kun je zo voor een dagje strand naar Agia Triada of Perea gaan. Met de bus kan ook, je moet dan wel een keer overstappen. Agia Triada is kleinschaliger dan Perea. Zo heb je in Perea winkels en in Agia Triada nauwelijks. Wij waren één dagje in Perea en ruim een week in Agia Triada.

Agia Triada

Agia Triada is een gezellig plaatsje, zo’n twintig kilometer van Thessaloniki. Wij vonden het een heel leuke locatie voor het stranddeel van onze reis. Er zijn veel restaurants, enkele hotels en heel veel appartementen. Niet alle appartementgebouwen zien er goed uit, sommige zijn eerder een beetje vervallen. Ook nogal wat huizen zijn nogal slecht onderhouden. Maar het is wel een heel gezellig dorpje! Zo was onze eerste indruk van Agia Triada. Onze tweede indruk betrof het eten: fantastisch! Veel vis, mosselen, inktvis, maar ook geweldige groentegerechten. Anemon, het laatste restaurant richting stad, vonden wij het allerbeste. Wij gingen bijna elke dag ontbijten bij To Steki Mas. We zagen daar elke ochtend dezelfde dorpsbewoners die daar hun koffie komen drinken. Iedereen zit daar zo aan zijn of haar eigen tafeltje en slechts een enkele tafel heeft meerdere mensen. Na een week kenden wij hen en zij ons. To Steki Mas heeft geen kaart voor het ontbijt. Je overlegt met een aardige dame over wat je krijgt: eieren, brood, fruit etc.
Vanuit Agia Triada kun je makkelijk naar Thessaloniki gaan. Met de boot, die gaat enkele malen per dag. De tijden staan aangegeven op een bord bij de pier. Agia Triada is geliefd bij de Grieken. En je ziet er ook veel Bulgaren. En dan nog wat Nederlanders, Duitsers en zo.