azerbeidzjan – lezen

‘The orphan sky’, Ella Leya, 2015

The Orphan SkyDit boek speelt zich af in de tijd dat Azerbeidzjan onderdeel was van de Sovjet-Unie. Je komt op een speelse manier meer te weten over de recente geschiedenis van Azerbeidzjan.
De Maiden tower, één van de grote bezienswaardigheden in de oude stad van Baku, speelt een grote rol in dit boek. Over deze toren zijn er allerlei verhalen en die verhalen leer je kennen door het boek. En door een bezoek aan de toren want in de toren is een uitgebreide expositie.
´The orphan sky´ bevat niet alleen geschiedenis, maar vertelt ook een mooi en romantisch verhaal. Het is een makkelijk te lezen boek dat ik niet kon neerleggen en in drie dagen uitlas.  te koop via bol.com

´Solar plexus, a Baku saga in four parts´, Rustam Ibragimbekov, 2014,

Solar PlexusHet verhaal van vijf vrienden die samen opgroeiden. Zij woonden toen ze jong waren in hetzelfde buurtje.
Wij lezen hoe hun levens verder gaan. Eldar trouw met de vrouw die eerder Marat’s vriendin was. Op een dag raken de vrienden betrokken in een vechtpartij waarbij een man omkomt. De politie legt de schuld bij Alik. Zullen de vrienden het voor hem opnemen?
In het verhaal komen Azerbeidzjanen voor, en Russen en Armeniërs. Soms gaat het vanzelf goed tussen hen; soms ook niet.  te koop via bol.com

‘Ali en Nino’, Kurban Said, 1937

Ali en Nino is een prachtig verhaal over de liefde tussen een Azerbeidzjaanse moslim, Ali, en een Georgische christen, Nino. Ali en Nino leren elkaar kennen aan de vooravond van de Russische revolutie. Ze leven in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan.
De liefde tussen Ali en Nino is groot (en dat wordt heel mooi beschreven in het boek), maar er zijn ook veel problemen. De problemen ontstaan door cultuurverschillen en die cultuurverschillen worden uitvergroot door de historische gebeurtenissen. Zo voelt Nino zich heel ongelukkig in Teheran, waarheen het stel gevlucht is. En Ali wil niet naar Parijs verhuizen, ook al kan hij daar een mooie baan krijgen.
Dit prachtige boek staat op naam van Kurban Said. Wie er schuil gaat achter dit pseudoniem is aanleiding tot veel speculatie.  te koop via bol.com