griekenland – lezen

Tijdens en vlak na mijn reis naar de Peloponnesos las ik twee boeken van Madeline Miller. “The song of Achilles” is een eigentijdse hervertelling van de Ilias. En “Circe” vertelt het verhaal van de Odyssee vanuit een nieuw perspectief.

Een lied voor Achilles (The song of Achilles), Madeline Miller, 2017

Dit boek vertelt het verhaal van Achilles en Patroclus. Dit verhaal komt ook voor in de Ilias van Homeros. Maar Madeline Miller vertelt het verhaal met een wel heel eigentijdse twist: de nadruk ligt op de liefdesrelatie tussen Achilles en Patroclus. Dat zij zo’n relatie met elkaar hadden is wellicht eerder begrepen, maar nooit zo expliciet gemaakt.

Miller’s verhaal is goed: het leest vlot en je leeft makkelijk mee met de hoofdpersonen. En het is leuk om weer eens te lezen over de Trojaanse oorlog en over Menelaos, Helena, Agamemnon, Odysseus etc. etc.

te koop via bol.com

Circe, Madeline Miller, 2019

Dit boek is vernoemd naar de centrale persoon, Circe, de naar het eiland Aiaia verbannen dochter van de zonnegod Helios. Circe is betrokken bij allerlei avonturen (bij de reis van Odysseus, bij Jason en de Argonauten en nog veel meer). Al die verhalen worden verteld en het boek is zodoende een soort verzameling van korte verhalen. Dit boek is een soort hervertelling van de Odyssee van Homeros.

Aangrijpend is het hoe Circe het moederschap beleeft. En de liefde en nog veel meer. Circe blijkt bij tijd en wijlen onzeker (dat verwacht je eigenlijk niet van een godin) en leert langzamerhand bij.

te koop via bol.com