bulgarije – praktisch

Vervoer ter plekke

Van Thessaloniki naar Bulgarije gingen wij met de bus. Het is een grote, comfortabele bus die vertrekt vanaf busstation KTEL Macedonia in Thessaloniki en gaat naar Sandanski in Bulgarije. In Sandanski stopte er meteen een auto bij de bushalte die geen taxi was maar ons wel voor een klein bedrag wilde meenemen naar Melnik.

Van Melnik naar Bansko gingen we met een taxi, maar alle andere routes konden we met het openbaar vervoer doen. Met de trein reisden we van Sofia naar Veliko Tarnovo en met de bus vandaar naar Ruse en vervolgens naar Balchik. Vanuit de bus zagen we in de omgeving van Ruse veel grootschalige landbouw. Maar dan wel grootschalige landbouw in een heel mooie vorm, nl. eindeloze velden met zonnebloemen.

Een bijzondere treinreis is die met het bergtreintje van Bansko naar Septemvri. Tunnels, bergen, dichte wouden, rivieren: je ziet het allemaal. En als het even meezit, heb je ook nog interessante medepassagiers. In onze trein zaten veel mensen uit kleine dorpen; we zagen aan hen wel dat een deel van Bulgarije nog heel simpel leeft. Ook reisden we met een groep Roma. Eenmaal in Septemvri kan je met een snelle trein verder naar Sofia.

Sfeervolle hotels

Nadejda House in Bansko. De eigenaren, vader en zoon, zijn de ideale gastheren: easygoing en behulpzaam. Onze kamer was groot en had een balkon. We genoten van het ontbijt. Let op: er lijken twee Nadejda’s te zijn in Bansko; wij waren in Nadejda op de Todor Kableshkov Street.

Arte in Sofia. In dit hotel zul je zeker comfortabel zijn. Arte is vlakbij het Largo en dus heel centraal gelegen. Je kan vanuit je raam het paleis van de president zien! Let op: er is ook een hotel Art, dus zonder e.

City Art Boutique hotel in Ruse. Een heel mooi hotel. Ik zou het een designhotel noemen. Het ontbijt is heel goed en de receptie gaf ons heel goede adviezen.

Selena in Balchik. Eindelijk een douche in een cabine! In Bulgarije hebben de meeste douches deur noch gordijn en wij waren dus blij. Wij waren so wie so heel tevreden met het relatief goedkope Selena. Ontbijt doen ze niet, maar de buren, hotel Antik, wél.

Sfeervolle restaurants

Ego I in Veliko Tarnovo. Wij aten twee maal in dit restaurant. Het eten was goed en het restaurant zit dan ook behoorlijk vol, vooral met lokale mensen. Op het balkon heb je uitzicht over stad en rivier. Wil je niet tussen de rokers zitten, dan zijn er binnen comfortabele banken en fauteuils. Let op: wij waren bij Ego I op Nezavisimost. Er is ook een Ego II maar daar ben ik niet geweest.

Terassa in Ruse. Hier zit je op de eerste verdieping en binnen. Toen wij er waren was het druk: weinig toeristen; veel ‘locals’. Het eten is heel goed en iets prijziger.

Planet food in Ruse. Gewoon goed en lekker! Wij aten een pizza en zaten aan de straat.

La Terrassa in Balchik. In Balchik hebben we een aantal keren minder goed gegeten. Maar La Terrassa heeft ons geen enkele keer teleurgesteld. De mensen die hier werken zijn ook gezellig. Dit restaurant vind je op de boulevard vlakbij het kleine strand.