amsterdam: oostelijk havengebied

We wandelen in het gebied ten oosten van Amsterdam CS, met o.a. het Java-eiland en het KNSM-eiland. Dit zijn echt woonbuurten, rustiger en met minder winkels en restaurants dan bijvoorbeeld De Baarsjes. We zien woningen en wooncomplexen met een bijzondere architectuur. Ik herinner me met name die straat (Scheepstimmermanstraat?) waar elke gevel anders is dan de vorige. De grote wooncomplexen hebben namen als Walvis en Pac-Man.

wooncomplex Hoop, Liefde en Fortuin in Oostelijk Havengebied

We kopen een broodje bij een koffiebar. Ik mag ook naar het toilet daar. Ik ben heel blij want nu coronatijd zijn er meestal domweg geen mogelijkheden. We eten ons broodje op de landpunt voor hotel Jakarta. Een mevrouw zegt dat wij daar niet op het bankje mogen zitten omdat het hondenuitlaatplaats is. Later blijkt zij toch heel aardig te zijn; ze was alleen maar bezorgd dat haar honden bij ons zouden komen bedelen om eten (wat ze ook deden). De mevrouw vertelt dat zij elke dag hier komt vanuit West met haar vier honden omdat ze hier lekker kunnen spelen. De honden zijn straathonden die ze heeft meegebracht van vakanties in Portugal.
Later gaan we kruip-door-sluip-door (nl. onder wegen door en kleine trapjes af) van het Muziekgebouw naar CS en dan verder naar NEMO. Mis het houtsnipperpad vlak voor CS niet; het heeft poortjes en loopt langs een hek waarop foto’s zijn geplakt. Grappig, zo’n initiatief in een superstedelijke omgeving. Dit is een geweldige route. En speciaal voor mij want ik ken dit gebied van dertig jaar geleden. Een vriendje van mij had destijds een woonboot op de Dijksgracht. Toen was dit een nogal onveilig gebied, met vreemdsoortige bewoners. Bovendien kon je toen ook niet naar bijvoorbeeld Nemo lopen want er waren nog helemaal geen loopbruggen. Ik ben blij dat het zo mooi is geworden!

Klimmuur, Muziekgebouw, ventilatiegebouw IJtunnel


De uitgebreide routebeschrijving en de gps track van deze wandeling vind je hier. Naar mijn ieder is het heel erg de moeite waard om het hele rondje te lopen, dus niet stopen bij CS maar doorlopen tot je weer bij tramhalte De Rietlanden bent.

Lees meer over onze uitstapjes in Amsterdam.