Het is januari 2021 en de coronamaatregelen zijn strenger dan voorheen. Toch gaan wij er nog even tussenuit, deze keer naar Schouwen-Duiveland. Wij verblijven in Zierikzee, maar zien meer dan dat van het eiland.
Zierikzee
“Klein”, dat is wat ik dacht toen we naar Zierikzee gingen. Een klein stadje, met kleine huisjes en kleine monumentjes. Nou, dat is dus niet zo. Het eerste wat ons opvalt als we het stadje binnenkomen zijn de statige, grote huizen. Aan het water, voorzien van namen zoals “De drie granaten” en “Het paart in de wiege”. Het lijkt wel Amsterdam, terwijl ik kleine huisjes zoals in Harderwijk had verwacht.
Zierikzee heeft veel restaurantjes en winkeltjes. Het zal hier normaalgesproken wel druk zijn. Nu is het anders. Wij kunnen een bakje erwtensoep ‘to go’ kopen. We eten op een bankje in de eeuwenoude markthal die Beurs wordt genoemd. En we zijn blij met dit beschermde plekje uit de wind, in de zon. Pal achter deze markthal is een kerk, de Gasthuiskerk. Grappig dat handel en geloof zo samengaan.
Verderop zien we een heel fraaie toren. Die blijkt te behoren bij voormalige stadhuis, nu een museum. En nog verder een wat logge toren. Deze toren is alles wat er overgebleven is van de Sint-Lievensmonsterkerk na een brand. Naast de toren staat nu de Nieuwe Kerk, een gebouw dat wel wat doet denken aan een Griekse tempel.
toren voormalig stadhuis toren naast de Nieuwe Kerk
Nog over die huizen met namen: we zagen ook het pand met de naam “De rookende moor”. Dit pand, nu zit er een juwelier, heeft zelfs een beeldje van die rokende moor. Moet dit beeldje, stereotype als het is, weg of mag het blijven?
Het appartement dat we gehuurd hebben, het Job Baster-appartement, blijkt te liggen aan de straat met de statige huizen. Ik ben blij! In ‘ons’ huis woonde ooit Job Baster, arts en wetenschapper. Er staat een beeldje van hem voor het huis. Ook later woonden en werkten hier artsen; ons appartement is in de voormalige praktijkruimte van een huisarts. Het Job Baster-appartement is een mooie plek voor weekendje Zierikzee!
Maar … hoe doe je dat, op vakantie in coronatijd?
Je gaat niet naar een hotel, want dan heb je geen eten. Hotels mogen nl. hun restaurant niet open hebben. En ze mogen ook geen roomservice aanbieden. Je gaat dus een huisje, appartement o.i.d. huren. Dan kan je zelf voor je eten zorgen.
Maar heb je dan wel vakantie als je de hele tijd moet koken? Ik dacht van niet. Dus wij bestelden ’s-avonds eten bij www.thuisbezorgd.nl. Dat beviel goed. We aten de ene avond een pokébowl van restaurant De Zeeuwse Schatkamer; de volgende avond hadden we een burger van Steakhouse Grand Café ’t Genot Zierikzee.
Het ontbijt, dat deden wij zelf. We hadden een grote tas met spulletjes meegebracht. En brood kochten we zaterdagmiddag en maandagochtend in Zierikzee (op zondag is de bakker hier niet open).
En lunch? Dat is tricky! Soms kan je een lekker broodje kopen – op maandag was er in Burgh-Haamstede een restaurantje met afhaalservice open -, maar soms lukt dat echt niet. Op zondag gingen we naar Serooskerke en daar was niets open en er was zelfs geen tankstation met broodjes … Gelukkig hadden we onze boterhammetjes in een plastic zakje meegenomen. En dan maar opeten in de auto, want buiten is het nu toch echt te koud. Onze auto zag er na enkele dagen uit als een vuilnisbak!
Wij huurden ons appartement via Airbnb. Maar dat was dus ook meteen de laatste keer. Ik moest het volgende verstrekken aan Airbnb: creditcardnummer, telefoonnummer, foto van voor- en achterkant rijbewijs, foto van mijzelf, naam en emailadres van mijn partner, doel van mijn bezoek. En als je dit niet wil, dan kan je het reserveringsproces niet meer goed afbreken. Ik ben klaar met Airbnb! Vervelend is wel dat zij een soort monopoliepositie lijken te hebben … Al kan je sommige huisjes ook huren via Booking.com of rechtstreeks bij de eigenaar. PS Later kreeg ik nog een goede tip, nl. dat je met de app KopieID een “veilige” kopie van je identiteitsbewijs kan maken. Veilig doordat je gegevens, bijvoorbeeld je bsn-nummer, kan wegstrepen en doordat er schuin over de foto komt te staan wanneer en voor wie die gemaakt is.
Water, heel veel water
Ik heb dit weekend enorme hoeveelheden water gezien, beangstigend grote hoeveelheden ijskoud water. Wij kwamen op Schouwen-Duiveland via Goeree-Overflakkee. Dat betekent dat je twee keer over het water gaat, één keer over de Volkerakdam van Willemstad naar Goeree-Overflakke en één keer over de Grevelingendam tussen Goeree-Overflakke en Schouwen-Duiveland. Het is indrukwekkend, deze verbindingen tussen de eilanden. Het is ook iets waar ik als Nederlander wel wat trots op ben.
Tijdens ons verblijf op het eiland wandelden wij een zogenaamde Groene Wissel. We liepen in de buurt van Serooskerke, iets ten westen van Zierikzee, in het gebied Schelphoek. We zagen wederom heel veel water en we vonden het één en ander uit over de strijd tegen dat water. Er was hier ooit een dijk, maar die is bij de watersnoodramp in 1953 kapot gegaan. En kon ook niet snel gerepareerd worden. Men heeft toen een zogenaamde ringdijk aangelegd binnen de oude dijk. Meer hierover kan je uitvinden op on line, met name het videootje is met name de moeite waard. De Schelphoek is een interessant gebied waar ook nog eens heel veel vogels te zien zijn.
Schelphoek stukje ringdijk bij Schelphoek
Nog iets verder naar het westen, richting de stormvloedkering Oosterschelde, staat een eenzame toren. Het is de zogenaamde Plompetoren, het enige overblijfsel van het rond 1600 door het water opgegeten dorp Koudekerke.
Rondje eiland met de auto
Op het net vond ik een autoroute langs de interessantste plekken van Schouwen-Duiveland. Op deze manier kwamen we in Renesse alwaar we al snel (wellicht ook wel te snel) concludeerden dat het niks voor ons is. In het centrum zagen we een nieuw uitziende straat met veel bars en dergelijke; we dachten meteen: “Renesse is echt iets voor feestende jongeren”.
Brouwershaven, waar ik nooit eerder van gehoord had, blijkt ooit een belangrijke haven te zijn geweest. Nu zie je er vooral veel plezierbootjes.
Dreischor is een mooi plaatsje. Het is een zogenaamd ringdorp: de kerk in het midden en de huizen in een fraaie ring eromheen. In Dreischor is er ook nog een grachtje rondom de kerk.
In Burgh-Haamstede maakten we een foto van het slot Haamstede (nog steeds bewoond) en van de kerk.
Zo’n autoroute is een goede én weinig inspannende manier om een plek beter te leren kennen.
ringdorp Dreischor kerkraam Dreischor (foto Ehsan Kermani)
kerk Burgh-Haamstede slot Haamstede