De wandelroute die ik vandaag volg heet ‘Kerken in Amsterdam’ en ik weet niet of de vlag de lading wel dekt. Ik zie kerken, maar ook moskeeën, een tempel en synagogen. En ook heel veel andersoortige bezienswaardigheden. Deze wandeling gaat door het centrum van Amsterdam. Voor een groot deel door buurtjes die ik weleens eerder bezocht heb, maar dat geeft helemaal niets want het blijft allemaal prachtig.
Het is maart 2021 en stil, heel stil op sommige plekken in het centrum. Als ik op de Nieuwezijds Voorburgwal de tram terug neem, denk ik zelfs even dat er meer mis is dan alleen corona: het is bijna verlaten hier. Maar: een ideale gelegenheid dus om de binnenstad, normaal vergeven van toeristen, te verkennen.
De ramen van de prostituées zijn ook verlaten, veelal zijn de gordijnen wel open maar de stoeltjes leeg. De laatste keer dat ik hier was, was ik met mijn kleinkind. Die woonde toen midden in de stad, vlakbij de Nieuwmarkt, en haar kinderopvang was naast de ramen van de hoeren. Heel bijzonder. Zo bijzonder dat tourgroepen daar stopten en uitlegden dat hier de kinderen van Amsterdammers, soms zelfs welgestelde, werden opgevangen. En dat Nederlanders dat niet bezwaarlijk vinden. Kan zijn, maar ik ben toch blij dat ons kleinkind nu elders woont, en niet meer tussen de opgefokte hoerenlopers.
Op deze route zie je heel veel. Zoals Chinatown; de Stopera; het nabijgelegen Waterlooplein en de grote synagoge die ook niet ver daar vandaan is; het Rijksmuseum; het Leidseplein; De Dam; het Begijnhof (nu niet open). Je zou zelfs kunnen zeggen: de belangrijkste klassiekers van Amsterdam zitten er wel in.
Ook kom ik langs de mooie Westertoren met z’n blauwe accenten. Een inspiratiebron voor schrijvers ook. Ik las ‘De rat van Amsterdam’ en Pieter Waterdrinker schrijft daarin dat Phaedra als puber mag optreden in een promotiespotje dat deels opgenomen is op de Westertoren. Zij steelt dan een sleutel en het verhaal gaat rond op haar school dat zij alle jongens meeneemt naar boven om daar seks te hebben … vlakbij het Anne Frankhuis en de drommen toeristen daar voor de deur. Dat vermeldt Waterdrinker er ook nog bij. ‘De rat’ is overigens een aanrader.
Amsterdam binnen de grachtengordel doet me ook denken aan een andere schrijver: Appie Baantjer. Hij schreef tientallen boeken en die spelen zich hier in deze omgeving af. Als je niet leest, ken je Baantjer toch want er is ook een politieserie en een film over Baantjer.
De routebeschrijving en gps track van deze wandeling vind je hier.
Lees meer verhalen over Amsterdam.