de havelis van shekhawati

De regio Shekhawati is bekend vanwege de vele havelis. Een haveli is een groot, mooi huis. Wij waren twee dagen in Mandawa, één van de dorpen van Shekhawati.

Er zijn in de dorpen en stadjes van Shekhawati echt heel veel havelis. Blijkbaar waren er destijds (in de achttiende en negentiende eeuw) heel veel mensen die genoeg geld hadden voor zo’n huis. Sommigen versierden hun huis met traditionele plaatjes, van goden of bloemen enzo. Anderen kozen voor plaatjes van treinen, grammofoons en naaimachines. Ik vond het heel leuk om te zien dat mensen die toentertijd nieuwe uitvindingen uitkozen als versiering voor hun haveli. In ieder geval zijn alle huizen van binnen en buiten helemaal beschilderd. Dat is het bijzondere van deze huizen (de architectuur van de huizen is meestal niet zo bijzonder). Ik was zeer onder de indruk en zou Shekhawati niet gemist willen hebben.

Nu zijn de havelis bijna allemaal erg vervallen. Soms zo erg dat je er helemaal niet meer in kan, soms is er net genoeg gedaan om een bezoek mogelijk te maken. Hopelijk dat dit culturele erfgoed wel ook over twintig jaar nog bestaat! Een mooi initiatief was Le Prince haveli in het stadje Fatehpur: helemaal gerenoveerd en veranderd in hotel. Maar het schijnt dat Le Prince de coronatijd niet heeft overleefd.

Toen we in Mandawa een haveli bezochten hadden we een gids, een man uit het dorp. En deze gids, die vertelde de meest aansprekende verhalen. Zoals dat alle vrouwen destijds in purdah waren. Purdah betekent volledig onzichtbaar voor mannen buiten de familie. Dat werd bereikt door aparte vrouwenvertrekken, afgesloten koetsen etc. Een afschrikwekkend verhaaltje! De waarheid is dat purdah alleen gold voor vrouwen in de hoogste kasten. De gids vertelde ook dat Mandawa aan de zijderoute lag. Dat kan wel of niet waar zijn, maar de zijderoute bestond tot de late middeleeuwen terwijl de beschilderde huizen uit de afgelopen paar eeuwen stammen. We ontmoetten nog meer gidsen en die waren al even onwetend. Ze zaaien onduidelijkheid zo!

Op het kaartje hieronder is onze reisroute afgebeeld. Wilt u meer lezen over onze reis, klik dan hier.