Jaisalmer

Jaisalmer ligt nogal dicht bij de grens met Pakistan. Er zijn hier daardoor enorm grote militaire terreinen, waar ik maar geen foto’s van heb gemaakt. Het fort van Jaisalmer ligt op de top van een berg en is nog steeds bewoond; er zijn daar allerlei tempels, paleizen, woningen, hotels en restaurants op elkaar gepropt. Jaisalmer’s fort is een heel gezellige plek!

Buiten het fort is er ook genoeg te zien. Wij bezochten o.a. Patwa ki haveli. In de negentiende eeuw werden vijf broers rijk en zij bouwden vijf huizen. De huizen zijn groot en heel mooi versierd van buiten. We zagen één huis van binnen en het was een en al pracht en praal. Veel spiegels en glinsterende versieringen. Een zilveren bureau, behang met goud, het kon niet op.
De broers waren jains. De jains eten bijna niks. Geen vlees vanzelfsprekend, maar bijvoorbeeld ook geen wortels want als je die uit de grond haalt dood je misschien een insect. En jains willen geen dieren doden. Hun leefstijl is dus enerzijds heel sober, maar anderzijds toch ook weer niet als je naar hun excessieve huizen kijkt. Overigens zijn de bekende tempels in het fort ook jain-tempels.

Tegenover ons hotel (Tokyo palace) is een plek waar gewassen wordt. De natte was, voorzien van een kneepje uit een fles met vermoedelijk wasmiddel, wordt herhaaldelijk tegen een steen geslagen. Uiteindelijk hangt het aan een draad. Hopelijk is het schoon geworden. Ik vraag me af of ons hotel mijn ondergoed en shirts ook daar laat wassen. De mensen in Jaisalmer weten natuurlijk van het bestaan van wasmachines, maar blijkbaar zijn die toch duur voor hen en is de wasplaats goedkoper.
Ook elektrische tandenborstels kent men wel, misschien van de reclame, maar ze worden hier niet verkocht. Wij hebben het bij heel veel winkels nagevraagd. Dit omdat ik onze opzetborsteltjes had achtergelaten in het vorige hotel. Men weet wat opzetbosteltjes voor een elektrische tandenborstel zijn, maar men verkoopt het niet. Blijkbaar is ook dat een luxeartikel wat bijna niemand zich kan veroorloven.

Het kaartje hieronder laat onze reis door Rajasthan zien. Hier vindt u meer verhalen over deze reis.