Lief voor wespen, minder lief voor meisjes

We bezochten de jain-tempel in Osian. De volledige naam is Mahavira tempel. De tempel is ingericht voor grote aantallen bezoekers: er zijn gastenverblijven en er is een parkeerplaats. We zagen een mooie en grote tempel. Toch kreeg ik eigenlijk domweg een slechte indruk.

Mijn man had een korte broek aan; ik een lange zwarte. Zwart blijkt de verkeerde kleur en niet toegestaan in de tempel. En een korte broek is vanzelfsprekend ook niet passend. We kregen dus beiden een doek omgebonden en mochten toen wel naar binnen. Dit was evenwel niet de reden voor de bovengenoemde slechte indruk; dat was wat anders.

Op de eerste plaats waren er enorm veel wespen daar. Ik weet dat jains geen dieren doden en dus ook geen wespen, maar ze zouden ze toch kunnen verjagen (of als dat ook niet diervriendelijk is: vriendelijk verzoeken om elders te gaan verblijven).

Op de tweede plaats was er bij de ingang, naast een aantal borden in Hindi, één bord in het Engels en dat bord vertelde dat ongestelde vrouwen niet binnen mogen. Later zagen wij een man en vrouw met een zoon en een dochter, beiden ongeveer twaalf jaar oud. Ze brachten een offer en deden gebeden. Het jongetje deed goed mee. Hij riep zijn zusje ook, maar die hield afstand. Eerst dacht ik aan een kleine rebel en ik verheugde me. Maar later dacht ik nog eens aan dat bordje bij de ingang. Het kan toch niet waar zijn dat een twaalfjarige die zo ongeveer voor het eerst ongesteld is, zo buitengesloten wordt?

Op onderstaand kaartje is onze route door Rajasthan afgebeeld. Wilt u meer lezen over deze reis, kijk dan hier.