Strand!

In Griekenland is er heel veel strand. Kijk maar eens op de kaart. Tijdens onze reis over de Peloponnesos bezochten wij dan ook diverse stranden.

Finikounda

Hier vind je een pracht van een zandstrand. Finikounda is ongeveer een uur rijden van Kalamata. En Kalamata heeft een vliegveld.

Het dorpje Finikounda heeft veel winkels en restaurants en lijkt goed ingesteld op heel veel bezoekers. Er zijn hier campings, huisjes en enkele hotels. Wij waren hier in het voorseizoen (tweede helft van juni) en ook nog in coronatijd, dus erg druk was het toen niet.

Erg leuk van het strand hier is de beachbar Sun and Sea. Hun eten is echt heel lekker. In het dorpje Finikounda aten wij gezellig en goed ook bij Aris grill house. Bij Dionysos daarentegen waren we helemaal niet tevreden.

Als je genoeg hebt van het strand kan je de stadjes Koroni, Methoni en Pylos gaan bezoeken. Een auto is dan wel handig (en wellicht ook noodzakelijk?). De grote bezienswaardigheid in deze omgeving is Nestor’s palace ten noorden van Pylos.

Stoupa e.o.

Finikounda ligt ten oosten van Kalamata; Stoupa ten westen en beiden zijn een uurtjes rijden van vliegveld Kalamata verwijderd. Wij verbleven in Stoupa, maar we bezochten ook het strand van Kardamili. Beiden zijn prima stranden met voorzieningen zoals lig bedden, parasols en restaurants.

Deze omgeving is ook echt een wandelgebied. Het is hier heel bergachtig en delen van dit gebied zijn onbegaanbaar maar andere stukken zijn te voet te bereiken. Het was toen wij hier waren wat warm dus wij hebben het bij één wandeling gehouden. Maar op wikiloc.com zag ik nog veel mooie wandelingen.

We bezochten het stadje Areopoli, mooi en verbazingwekkend toeristisch. Ook gingen we ‘s-avonds een keertje eten in Ag. Nikolaos. Een huurauto hebben is, nogmaal, echt heel leuk!

Wandeling met duidelijke markering

Strand in de omgeving van Nafplio

Er zijn meerdere stranden in de buurt van Nafplio, waaronder een op loopafstand. Dat is het stadsstrand paralia (strand) Arbanitia. Het fijnste strand vonden wij paralia Karathonas. Er zijn hier strandbedjes te huur en er zijn diverse beach bars. Outopia had lekkere visjes en ook nog leuke muziek. In principe kan je over een pad langs de zee lopen hiernaartoe. Maar toen wij in Nafplio waren was het zo’n veertig graden … We hebben vanuit Karathonas een klein stukje over dat pad gelopen en dat was leuk maar genoeg. Een drukker en wat verder weg gelegen strand is dat van Tolo. Behalve strand is er in deze omgeving nog veel meer te beleven. Zo veel dat ik er een apart artikel over heb geschreven: ideale vakantiebestemming – GAJEMEE METMARJA

Tolo

Paralia

Paralia (voluit Paralia Katerinis) ligt een uurtje rijden onder Thessaloniki. Wij verbleven in hotel Giannoulis, gelegen aan het strand, tussen de plaatsjes Paralia en Olympic beach in. Beide plaatsjes zijn ongeveer een kwartier lopen van het hotel. Wij liepen die afstand vaak: het hotel doet, vreemd genoeg, geen lunch en geen diner. Wij vonden het elke keer weer leuk om langs het strand te wandelen, dus het was voor ons geen probleem. Overigens is Giannoulis een uitstekend hotel! Met een super-ontbijt en goede kamers.

Paralia en Olympic beach zijn levendige, toeristische plaatsjes met veel goedkope winkels. En veel goede restaurants. Er komen hier veel Oosteuropeanen en sommige mensen vinden dat een nadeel, maar wij niet!

Het strand hier is eigenlijk behoorlijk ideaal: nogal breed, lang, voorzien van parasols en bedjes. Al met al zou ik best nog wel eens terug willen gaan.

Vanuit Paralia kan je diverse tripjes maken. De interessantste is die naar mount Olympos. Meer daarover vind je in mijn artikel “Vier bergen”.

Itea

Wij zochten een verblijfplaats in de buurt van Delfi, graag met een strand. Ik dacht aan Galaxadi of aan Itea en ik ben blij dat het Itea is geworden. Galaxadi heeft, voor zover ik het gezien heb, geen echt strand. Dat heeft Itea wel en Itea is ook nog eens een erg leuk, authentiek stadje waar toeristen en locals samen optrekken.

Met ons hotel, Kalafati, waren we heel blij. Het uitzicht vanaf ons balkon was fantastisch en verder is ook alles in dit hotel helemaal goed.

Het (kiezel-)strand is op twee minuutjes afstand. Loop je verder naar rechts dan kom je in de stad. Naar links is er nog meer strand.

Athene

Vanuit Athene een dagje naar het strand is heel goed mogelijk. En het is een heel leuke afwisseling van de drukte van de stad.

Wij gingen met de tram. Die vertrekt op Syntagma square. We stapten uit in Glyfada en … dat was fout. In Glyfada is er wel strand, maar geen parasols en bedjes. Er was hier ooit een beach club (Asteras Beach) maar die is nu (september 2021) gesloten.

We gingen dus terug, met de tram naar Akti Iliou. Daar gingen we naar beach club Bolivar. Wat heel goed beviel. Je moet toegang betalen voor het strand. Voor Bolivar hoef je denk ik dan geen toegang meer te betalen. Misschien hangt het er ook van af of je daar wel of niet eet. Wij lunchten bij Bolivar en vonden het eten origineel en goed. Over dat origineel: in Griekenland is het een beetje zo dat een aantal klassieke gerechten (bifteki, gegrillde octopus, griekse salade etc) worden herhaald, en herhaald. Bij Bolivar vind je nu eens andere gerechten.

Onze reizen op de kaart

Wij waren van half juni tot half juli 2021 op de Peloponnesos. En van half september tot half oktober 2021 reisden we van Paralia naar Athene.

Heeft u een opmerking? Of een vraag? Ik vind het leuk als u mij mailt op: gajemeemetmarja@hotmail.com.