goa – praktisch

Goa, ik was er tweemaal (tot nu toe). Hieronder leest u mijn praktische tips. Mijn reisverslag Goa – Mumbai gaat over onze eerste keer Goa, en dat was ook onze allereerste keer in India. Het reisverslag En nog een keer Goa vertelt over onze tweede verblijf.

Hoe kom je er?

De meeste bezoekers vliegen naar Goa via Mumbai. Wij niet: we vlogen met KLM en Oman Air via Oman naar Goa Airport. O ja, we maakten ook een tussenlanding in Damman in Saoedi-Arabië. Ik vond dit een prima route omdat je een zachte landing maakt in India. Niet meteen in de hectiek van Mumbai, maar in de relatieve rust van Goa. Toen wij een jaar later weer naar Goa gingen, moesten we wel via Mumbai vliegen. Mumbai airport was zo druk dat wij onze aansluitende vlucht naar Goa misten. Les: zorg dat je minimaal twee uur tijd hebt om over te stappen op Mumbai airport!

Vervoer ter plekke

Wij gingen met de trein van Goa naar Mumbai. Vliegen kan ook, maar dan zie je natuurlijk wel veel minder. Wij gingen met de Tejas Express die om 14:30 vertrekt uit Karmali. We hadden de duurste tickets geboekt, Executive Class. Iedereen in Executive Class zat te wiebelen en te vragen of ze misschien naar de goedkopere AC zouden mogen. De ‘leg support’ in Executive Class is namelijk vreselijk oncomfortabel! Eten en drankjes zijn inclusief. En een praatje met een medereiziger als het even meezit ook.

Wij reisden bijna altijd met een taxi of met een rickshaw. Een rickshaw is een open, gemotoriseerd wagentje. Nadeel van de rickshaw is dat je alle smog direct binnen krijgt. De bus en de trein leek telkens te ingewikkeld. Jammer ….

Slapen

Cochichos resort in Vagator. Ongetwijfeld kan je veel goedkoper terecht, maar voor onze allereerste locatie wilde ik op zeker spelen. Cochichos heeft mooie kamers, goede badkamers en een zwembad. Op de foto zie je hoe netjes en mooi Cochichos eruit ziet. Ontbijten deden wij vrijwel elke dat bij Emperor, een resort gelegen tegenover Cochichos.

Samaaya Cottages in Arambol. Centraal gelegen en met een zwembadje, maar zeker niet romantisch of luxe. Onze kamer was eigenlijk niet schoon genoeg. Als je erom vroeg werd er wel schoongemaakt, maar aan mijn hygiëne-eisen voldeed het toch nooit helemaal. En … eigenlijk is heel Arambol nogal smoezelig.

Paul’s cottage in Calangute. Wij waren heel tevreden! Schoon, een grote kamer met een goede badkamer en een kleine keuken. Paul’s cottage is geel van buiten en onze kamer had ook gele en oranje accenten. Calangute is hier en daar druk, maar Paul’s cottage heeft een rustige locatie. Het is enkele minuten van het strand en restaurantjes zijn er ook in de directe omgeving. Ik zou hier zeker terug willen komen!

Old Quarter in Panaji. Dit hotel heeft verschillende soorten kamers en ook een slaapzaal. Wij hadden een kamer in een bijgebouw, 400 meter van het hoofdgebouw. Onze kamer was heel groot! Het ontbijt, in het hoofdgebouw, was gezellig en goed.

Abrigo de Botelho in Panaji. Wat een charmant hotel! Onze kamer was groot en de badkamer was charmant en functioneel. De eigenaren, Sharon en Roy, gaven onze goed tips voor restaurants en uitstapjes. Het ontbijt (eieren, Indiase gerechtjes, fruit, koffie en thee) aten we in de tuin.

Eten

Diverse restaurantjes in Palolem. Je kan in Palolem ’s-avonds eten op het strand, met je voeten in het zand. Tegen de avond worden de ligbedjes weggehaald en de tafeltjes gedekt. Het is heel gezellig en over het algemeen heel lekker.

German Bakery in Palolem. Ons ontbijt was bijna elke dag bij German Bakery. Dit restaurant dat gerund wordt door Nepalezen is gewoon goed en … ze hebben ook bruin brood. En dat laatste is uitzonderlijk.

Cool Talk Café in Arambol. Voor een ontbijt met bruin brood kun je hier terecht. Het brood is sour dough oftewel zuurdesem. Je krijgt een bord vol, afhankelijk van de gekozen ontbijtvariant met salade, humus, hash browns of tomaten.

Shimon in Arambol. Shimon is een Israelisch restaurantje. De bediening is vriendelijk; het eten prima. Geen alcohol!

Ontbijt en diner in Calangute. Ons ontbijt aten we telkens bij één van de strandtenten. Dommat beviel ons goed. Voor diner gingen we afwisselend naar één van de nabijgelegen straten (Calangute Beach Road, Tito’s Lane, Holiday Street). Er zijn in al deze straten vele restaurants.

Ritz Classic in Panaji. Voor lunch gingen we naar Ritz Classic. In dit restaurant, op de eerste verdieping en niet zichtbaar vanaf de straat, eet je ´fish thali`. Thali is een groot bord met allemaal verschillende gerechtjes. Bij Ritz eet iedereen dat en ik weet ook niet of ze iets anders hebben. Het is hier heel druk en wij werden aan een tafeltje geplaatst met een ander stelletje. Onze tafelgenote was geboren in Panaji, maar woont nu in Groot-Brittannië. Zij vertelde over haar jeugd in Panaji, o.a. dat zij van haar ouders veel vrijheid kreeg en dat zij bijvoorbeeld naar dansavonden ging.