Niemand van mijn Amsterdamse kennissen wil aan de andere kant van Amsterdam (de Zaanse kant) wonen. De huizen zijn er wel veel goedkoper dan die aan de gewilde kant (Weesp, Abcoude, Amstelveen etc). En daar komt nog bij dat Zaandam slechts 12 treinminuten van het centrum van Amsterdam is. Maar toch maar niet. Waarom zo dom? Ik heb het nagevraagd en ik hoor dat het ligt aan de (vermeende) aard van de inwoners van Zaanstad. Zo hoorde ik: “Je ziet het al op het station: allemaal ordinair volk daar”. Wij deden twee dagen Zaanstad en we begonnen op het voornoemde station.
Wat is dit? Dat denk ik als ik de nieuw uitziende gebouwen rond het station van Zaandam zie. Ik heb zoiets nog nooit gezien! Het Stadhuis, een hotel en nog meer gebouwen. En ja, het komt Zaans over. Maar het doet me ook denken aan Batumi aan de Zwarte Zee in Georgië, de stad met de meest merkwaardige gebouwen ooit. En het doet me denken aan het lef en het doorzettingsvermogen dat ongetwijfeld nodig is geweest om dit voor elkaar te krijgen.
hotel in Zaanstad
Verderop zien we ook de traditionele Zaanse huisjes. Wat leuk om die nu eens niet op een plaatje, maar in het echt te zien! We eten op De Dam, dat lijkt hét plein van Zaandam te zijn. Zouden we hier de ordinaire Zaandammers in vol ornaat kunnen zien? Dat valt wel een beetje tegen … Iedereen doet nogal gewoontjes vanavond. Misschien dat juist dat de Amsterdammers stoort: gewoon gedrag in plaats van aanstellerig gedoe?
Zaanse huisjes
Zaanstad bestaat uit acht plaatsen. Zaandam is de grootste; wij bezoeken ook nog Zaandijk en Wormerveer, beide iets ten noorden van Zaanstad. De huizen aan de hoofdstraat van Zaandijk, de Lagedijk, zijn niet alleen heel charmant maar hebben ook een tuin aan de rivier de Zaan. Je moet dus moeite doen om bij de rivier de Zaan te komen. Maar sta je bij de rivier, dan zie je aan de overkant de bekende Zaanse Schans, openluchtmuseum met molens en traditionele huizen.
In Wormerveer kan je de Zaan wel heel goed zien. En erlangs wandelen. Wij liepen heen langs de rivier en terug door de straten. Wederom mooie huizen en veel water. Wormerveer doet me denken aan Den Bosch zoals het ooit was. Den Bosch was ooit, en Wormerveer is het nog steeds, mooi maar armoedig. Den Bosch is inmiddels helemaal opgeknapt en alles is spic en span. Zal dat met Wormerveer ook gaan gebeuren? Overigens weet ik niet zeker wat ik prefereer: het Den Bosch van toen of dat van nu.
Wormerveer
Wormerveer armoedig
Wil je reageren? Mail [email protected].