ideale vakantiebestemming

Is Nafplio de ideale vakantiebestemming? Ik denk eigenlijk van wel! Het is niet alleen maar een mooi stadje, er zijn ook grote bezienswaardigheden in de directe omgeving (namelijk Epidauros en Mycene). En er zijn meerdere stranden waar je naartoe kan gaan. Wij waren er in juni 2021 en toen was het niet heel druk of duur. Hoe het in het hoogseizoen is, dat weet ik niet.

Stadje Nafplio

Kleine straatjes, chique winkels, veel barretjes en restaurantjes: de binnenstad van Nafplio is een heerlijke plek om rond te dwalen. Charmant en elegant, zo zou ik deze stad omschrijven. Hier kun je winkelen (wij slaagden voor een huwelijkscadeau). Hier drink je een glaasje wijn op de hoek van het mooiste straatje. En hier vind je heel veel restaurantjes.

En wij aten in Nafplio aten telkens heel lekker. Het eten bij Savouras was speciaal: ik at rauwe vis met bieten- en ouzocreme. Uitmuntend! Bij The corner of Kavalaris was het eten simpel en heel goed. Ook over de andere restaurantjes die wij bezochten waren wij heel tevreden.

Een avond gingen we voor het avondeten met de lift omhoog naar Akronafplia. Die lift, dat is wel even zoeken (het is op het parkeerterrein Plateia Politikou Nosokomeiou en dan op het einde van een overdekte hal) en het is ook een beetje eng. Maar dan ben je wel boven en kan je even rondkijken bij de ruïnes en genieten van Nafplio van bovenaf gezien. Een andere avond liepen we over het voetpad dat rond Akronafplia loopt. Heel erg de moeite waard met al die kaktussen en ook het uitzicht op zee en rotspartijen.

Epidauros

Het theater van Epidauros is bekend. En ja, het is intact (gerestaureerd?), groot en indrukwekkend. Maar pas echt verrast was ik door het nabijgelegen complex Asklepieion. Hier zochten zieken genezing en de god Asklepios kwam naar hen als ze sliepen en vertelde hen de remedie. Ik denk wel dat je als je echt heel ziek was je niet eens hier naar Asklepieion toe kon komen …

We zien de resten van een gastenverblijf en van tempels. Het is een soort puzzel met al die ruïnes maar met wat inzet kan je je best een beetje voorstellen hoe het hier ooit was. Er is ook een atletiekbaan. De spelen die hier werden gehouden concurreerden een beetje met de spelen van Olympia. En Asklepieion als geheel concurreerde met Delphi (dat hoorde ik althans zo).

Toen wij in Asklepieion waren, juli 2021, was het heel rustig. Maar wij zagen een heel groot parkeerterrein speciaal voor heel auto’s en bussen, maar dat was nu helemaal leeg.

Een heel stuk verderop aan zee ligt Palaia Epidauros. Het is zo’n twintig minuten met de auto. Wij wandelden daar een stuk en zagen nog een theater van Epidauros. Dit theater is het kleine theater. Een stukje verderop is de ‘sunken city’. Blijkbaar is er een villa en andere gebouwen te zien net iets van het strand onder het water. De kleine wandeling die wij maakten langs het kleine theater en de ‘sunken city’ komt van de app Epidavros van Topoguide. De app kost een paar euro maar dan heb je ook diverse wandelroutes en allerlei informatie over dit gebied.

hoofden?

Mycene

De ruïnestad Mycene ligt op een berg, net als Mystras (zie tijdmachine sparta – GAJEMEE METMARJA). Maar Mycene is uit een heel andere tijd dan Mystras: Mycene bestond vanaf 2000 voor Christus terwijl Mystras werd gesticht in ongeveer 1300 na Christus.

Mycene is de stad van Agamemnon. Homeros heeft over hem geschreven in de Ilias. Agamemnon     was opperbevelhebber van het leger dat naar Troje trok om de ontvoerde Helena te bevrijden. Toen Agamemnon uiteindelijk weer thuis kwam, werd hij vermoord. Door zijn vrouw? Door haar minnaar? Hij was in ieder geval dood!

Mycene is, zou ik zeggen, ook de stad van de archeoloog Schliemann. Niemand geloofde in hem en iedereen dacht dat de Ilias grotendeels fictie was, maar hij wist toch deze stad terug te vinden en op te graven. Deze zelfde Schliemann heeft meerdere belangrijke opgravingen op zijn naam staan.

Bezoek je Mycene dan maak je een flinke wandeling. Wij zagen wat toeristen die er ter plekke alsnog vanaf zagen om de berg van Mycene te gaan beklimmen … Maar het is, met een beetje conditie, echt wel te doen. We zagen graven, muurtjes, poorten en hadden veel fantasie nodig om te bedenken hoe het ooit geweest zou kunnen zijn. Het museum moet je vooral niet overslaan! Wij doen dat vaak wel; we denken dan dat het saai is en dan ook nog binnen. Maar in het museum van Mycene zie je wat hier gevonden is en dat maakt het geheel heel wat levendiger.

Strand

Er zijn meerdere stranden in de buurt van Nafplio, waaronder een op loopafstand. Dat is het stadsstrand paralia (strand) Arbanitia. Het fijnste strand vonden wij paralia Karathonas. Er zijn hier strandbedjes te huur en er zijn diverse beach bars. Outopia had lekkere visjes en ook nog leuke muziek. In principe kan je over een pad langs de zee lopen hiernaartoe. Maar toen wij in Nafplio waren was het zo’n veertig graden … We hebben vanuit Karathonas een klein stukje over dat pad gelopen en dat was leuk maar genoeg. Een drukker en wat verder weg gelegen strand is dat van Tolo.

stadsstrand Nafplio

Onze reis in beeld

Wij waren van half juni tot half juli op de Pelopponesos. Hieronder zie je welke plaatsen wij, behalve Nafplio, nog meer bezochten. En lees hier wat we allemaal meemaakten.

Heeft u opmerkingen? Of vragen? Ik vind het leuk om het te horen! Mail mij op gajemeemetmarja@hotmail.com.