het is groen, met krullen en heel veel spots, ra ra wat is dat?

Het groen van heel veel bomen en varens. De krullen die de rivier de Maas hier maakt. En heel veel spots om eventjes te stoppen en rond te kijken. Wij zijn in de Franse Ardennen!

de Maas bij Revin

Er is hier dus heel veel te zien. Zoals het stervormige vestingstadje Rocroi; het monument van de vier heemskinderen; overweldigende vergezichten vanaf de bergen; de grootste burcht van Europa in Sedan en het prachtige Place Ducale in Charleville-Mezieres. Dat is wat wij bezochten, maar er is meer. En dat is leuk, je kan hier dagenlang rondzwerven en rondkijken. Wat neem je mee? De auto en een goede beschrijving van dit gebied.

Mensen zie je hier opvallend weinig. In de dorpen zijn de straten zelfs helemaal leeg … De mensen die we zien dragen veelal, zoals ze hier zeggen, een masker. Dat is hier verplicht op heel veel plekken, bijvoorbeeld ook aan de drukkere kant van het Lac des Vieilles Forges. En mensen houden zich ook aan de maskerplicht, zelfs bij het ‘lac’ (meer).We zagen meisjes met blote buik-truitjes, volgens mij is dat in Nederland al lang geen mode meer. En met blauwe haren, dat doet me ook denken aan vroeger. Verder ziet iedereen er opmerkelijk gewoontjes uit, zelfs bij de dure bistrot de la Potiniere vlakbij Nouzonville.

Wij vonden het overigens niet zo makkelijk om eten te scoren. Gisteren in Sedan waren er wel veel restaurantjes – dat is ook zeker niet in elk plaatsje het geval – maar ze deden geen lunch na twee uur. Eergisteren waren alle winkels in Nouzonville om zes uur gesloten. Vandaag was het voor het eerst anders: we waren in Charleville-Mezieres, hoofdstad van het departement Ardennen, en daar hebben ze een pracht van een plein, Place Ducale, met veel restaurants en terrasjes. Mooi én gezellig!

Onze reis was nog niet voorbij; lees ook Twee maal Frankrijk en bekijk de plaatjes in Van Nouzonville naar Amiens.

het stervormige vestingsstadje Rocroi
de bucht van Sedan
Sedan gezien vanaf de burcht
regenboog bij bistro de la Potiniere bij Nouzonville
place Ducale in Charleville-Mezieres