ypati e.o.: een niet zo bekend stukje griekenland

Ypati e.o.: wat een verrassing! Dit gebied, gelegen halverweg tussen Meteora en Delfi, is nogal onbekend. Wij wisten weinig, maar gingen er wel naartoe.

Loutra Ypatis

Ons hotel, hotel Alexakis, is in Loutra Ypatis. We verwachten een dorpje, maar we krijgen een echt spa-stadje. Er is hier een bron met zwavelhoudend water en daardoor is er hier een groot aantal hotels en appartementen, een mooi park en een ‘zwembad’ met zwavelwater. De meeste accommodaties zijn leeg. Ik weet niet zo goed of Loutra Ypatis vergane glorie is of dat het er aan ligt dat het nu in september naseizoen is. Veel restaurants zijn er niet maar Mouries is altijd open, gezellig en lekker.

Het ‘zwembad’, de spa met zwavelwater, bezoeken we ook. We hingen een uurtje in het warme water en … roken nu naar zwavel. En de dag daarna en de dag daarna roken we ook naar zwavel … Het schijnt gezond te zijn voor de huid, de gewrichten en nog veel meer.

Ypati

Ypati ligt 10 minuutjes van Loutra Ypati. Dit dorp aan de voet van de bergen is het startpunt voor het verkennen van die bergen. Wij doen dat een keer te voet en een keer met de auto.

Te voet gaan we naar een waterval en naar het kasteel van Ypati. Het is een heel goede wandeling voor ons: zo’n 10 km, niet heel moeilijk en er is veel te zien. Van het kasteel had ik niet veel verwacht, wat ruïnes enzo, maar het is in feite een goed hersteld kasteel met veel informatieborden. En het uitzicht is fantastisch. En een beetje eng voor mensen zoals ik (hoogtevrees). Deze wandeling moet je goed voorbereiden. Wij gebruikten de gps-tracks die Manolgai op Wikiloc zette. Wellicht kom je er ook uit met een kaart (wij leenden van ons hotel ‘Map of mt. Oiti, routes and paths’, uitgegeven door management body of mt. Oiti national park) en/of Maps.Me, maar dat weet ik niet zeker. Neem ook water en eten mee.

Met de auto reden wij de weg af tot waar het asfalt ophoudt en dat is in Neochori. Het is een route met haarspeldbochten en afgronden. En een geweldig uitzicht. Taverna’s en dergelijke zijn er niet veel en die er zijn waren op deze vrijdag in september niet open.

Vandaag zijn er hier veel sportief uitziende, jongere mensen. We horen dat er een marathon is in de bergen. Het lijkt mij bijna onmogelijk om hier te rennen … Maar we spreken een dame die al jarenlang extreme afstanden in extreme omstandigheden loopt en zij is vol zelfvertrouwen.

Lamia

De dichtstbijzijnde stad is Lamia. Ik dacht: dat zal wel een groot dorp zijn. Maar dat is dus niet zo: het is een drukke stad met mooie winkels en veel restaurants. Onze auto ging in een parkeergarage waar de parkeergaragemedewerkers je auto overnemen en binnen zetten. Apart, maar wel goed. We liepen een uurtje en vonden het heel gezellig. We aten in een straatje met veel restaurants. Dit leuke straatje is in de buurt van Laou square, maar je moet wel even goed zoeken. Hadden we tijd gehad, dan had ik nog wel een keertje terug gewild naar Lamia!