Badami, Vijapura en Bidar: en nu de mooie hotels!

Tijdens onze Karnataka-reis sliepen we een aantal keren in simpele guesthouses, bijvoorbeeld in de bekende backpacker-plekken Gokarna en Hampi. Dat is daar de norm (of je moet heel veel betalen). Maar zo snel als je in minder toeristisch plaatsen komt (zoals Badami, Vijapura en Bidar), verandert dat. De hotels daar zijn prachtig, en niet te duur. Daar komt bij dat Badami, Vijapura en Bidar heel interessante plaatsen zijn.

Badami


In Hampi kregen we van een reisagent te horen: “Badami? There is nothing there.” Wij zijn toch gegaan en we hebben er zeker geen spijt van.
Badami is een hectische stad: vol met apen, varkens, koeien en toeterende tuktuks. Er is een hotel aan de hoofdstraat en werkelijk tientallen apen speelden op de gevel van dat hotel. Slaap je daar, houd dan je ramen maar dicht.
Het gebied rond het meer is het tegenovergestelde van het centrum. Het is hier sereen. Hier vind je de bekende grottempels van Badami. In de bergwand zijn ze boven elkaar gebouwd. Wij waren onder de indruk. Toen we weer beneden stonden, hebben we ook nog gewandeld rond het meer naar de tempels die daar zijn. Vrijwel niemand bezoekt deze tempels, maar ze zijn wel heel mooi.

Wij sliepen in hotel Krishna heritage resort. Het is, wel zo rustig, een stukje buiten de stad gelegen. We zullen dit hotel niet licht vergeten. Eén vanwege de enorme kamer én badkamer die we hadden. En twee vanwege de konijnen die op het hotelterrein wonen. Wij gingen een keer met een tuktuk naar de stad en een andere keer liepen we. Dat laatste was heel leuk: het is ongeveer een half uur lopen door velden en langs huizen. We ontmoeten vriendelijke, vrolijke vrouwen die op het land werkten.

Vijapura

Golgumbaz in Vijapura


In Vijapura bezoeken we Golgumbaz en dat is een ongeëvenaarde ervaring! Golbumbaz is een fraai gebouw en vooral de koepel is enorm. Eenmaal binnen valt de grootte van de koepel nog meer op, ook doordat het binnen helemaal leeg is. Alleen de grafstenen van Mohammed Adil Shah, zijn twee vrouwen, zijn maîtresse en een dochter en kleinzoon staan hier.
Het echte avontuur begint bij de trap naar boven. Met elke verdieping erbij krijg je meer uitzicht over Vijapura. Eenmaal helemaal boven kan je rondlopen langs de balustrades en 360 graden rondkijken. En dan kun je in de koepel gaan, er is een galerij aan de binnenkant van deze enorme koepel. Je bent zo hoog en zo klein. Het is zichtbaar dat iedereen het eng vindt. Niemand gaat bijvoorbeeld even op de balustrade zitten.
En dan de echo hier. Die is enorm en alle bezoekers doen het: schreeuwen en gekke geluiden maken om zichzelf talloze malen terug te horen. Of dit nu de oorspronkelijke bedoeling was? Dit is immers een grafmonument en met al dat geschreeuw vinden de doden mogelijk weinig rust.
Al met al is Gol Gumbaz een geweldig uitstapje.

Natuurlijk bezochten wij ook de andere grote bezienswaardigheden van Vijapura zoals het grafmonument Ibrahim Rouza en de citadel. In de welbekende reisgidsen vind je meer over deze locaties.
Binnen de muren van de citadel waren vroeger de paleizen van de Adil Shahi koningen. Mijn man bezocht Asar Mahal; ik mocht niet binnen. Wellicht omdat omdat hier ooit twee baardharen van de profeet Mohammed werden ondergebracht? We verkenden in de citadel ook een plek die niet in de reisgidsen staat, Anand Mahal. Dit paleis dat uit de 16de eeuw stamt, wordt nu gerestaureerd. Een man daar ter plekke vertelde ons dat het een hotel zal worden, maar op internet lees ik dat het een ‘interpretation centre for tourism’ gaat worden. Gesprekjes met locals zijn leuk, maar vaak zien zij helemaal niet dat hun woonomgeving bijzonder is. En ze zeggen dus bijvoorbeeld: “Oh, ik weet niet wat deze krot ooit was maar het wordt nu een hotel ofzo”.

Ons hotel was Galaxy club and hotel. Dit hotel heeft sportfaciliteiten (wij speelden voor het eerst sinds jaren weer eens tafeltennis), een zwembad en een restaurant. In het restaurant is het elke avond erg druk. Misschien omdat dit één van de weinige locaties is waar alcohol geschonken wordt? Hoe dan ook, wij vonden het erg gezellig.
De omgeving van het hotel is ook goed met een winkelcentrum en meerdere goede restaurants. Wij bezochten Shubhashree, Kanhaiya en Sigdi.

Bidar


In een eerder artikel heb ik al geschreven over ons bezoek aan het fort van Bidar. Maar wij deden meer in Bidar: we gingen ook naar de tempel van de Sikhs. Deze tempel is gewijd aan guru Nanak, de stichter van het sikhisme. Binnenkomen in de tempel ging niet zomaar! We moesten onze schoenen uit doen, én we moesten een doek op ons hoofd én mijn man moest een rok aan. Maar vervolgens werden we allerhartelijkst ontvangen en rondgeleid door de keukens en opslagruimtes. Er wordt hier (net zoals in alle Sikh-tempels ter wereld) elke dag eten bereid voor iedereen die wil eten, ongeacht hun geloof of wat dan ook. Deze tempel is erg druk bezocht! Toen wij later op het station van Bidar waren om naar Hyderabad te gaan, was het ook erg druk met Sikhs. De mannelijke Sikhs zijn heel herkenbaar door hun tulband en de degen die ze altijd bij zich dragen.


Wij verbleven in hotel Vybe . Dit hotel ziet er prachtig uit en is duidelijk onder architectuur gebouwd. Er is een zwembad, twee restaurants en een bar. Het woordje ‘bar’ is belangrijk: als dat er niet staat dan is er geen alcohol, maakt niet uit hoe chique het restaurant ook is. Wij aten in de tuin en het was daar druk met o.a. een groep zakenmannen en het verjaardagsfeestje van een jonge vrouw. In Bidar zagen wij slechts één andere toerist en hier in het hotel waren dus ook alleen maar Indiërs.

Op bovenstaand kaartje zie je waar wij waren in in 2023. Meer over onze reis lees je hier.