het eten van karnataka

Wat krijg je in Karnataka op je bordje? Is het lekker? En is het gezond?
In dit verhaal lees je er meer over. Ik kan alvast wel verklappen dat wij heel vaak heel lekker en avontuurlijk gegeten hebben.

brood


In Karnataka eet je heel veel brood, maar dan wel in allerlei vormen en soorten. Op de foto zie je dosa. Maar er is ook nog o.a. vada (doughnut-vorm), puri (bol met lucht er in), roti en chapatti (beiden plat en rond).
En het is allemaal echt heel lekker!

Dingen in saus


Op de foto zie je wat we heel vaak aten: dingen in saus. In de saus kunnen groentes zitten of paneer (kaas) of peulvruchten. Of vlees als je in een non veg-restaurant eet. Dit type gerechten eet je met … brood.
Dingen in saus wordt gezien als hoofdgerecht. Andersoortige gerechten, zoals bijvoorbeeld chicken tandoori, worden beschouwd als voorgerecht. Dat soort van gerechten wordt, in tegenstelling tot gerechten met saus, aangeduid als ‘dry’.

Thali


In metalen bakjes of op een bananenblad, thali komt vaak voor. Het is een interessante, goede en goedkope maaltijd.

Streetfood

chaad


In Mangalore aten we streetfood, niet van de straat maar vanuit een restaurantje. Het was superlekker! Het werd aangeduid met het woord ‘chaad’, een overkoepelende naam voor allerlei soorten streetfood.

Veg and non veg

Veg (vegetarisch) is de norm; non veg (vlees, vis) is de uitzondering. Nogal eens worden eieren ook uitgesloten in veg restaurants. In veg restaurants is er ook zeker geen alcohol verkrijgbaar.

Alcohol

Meer hierover lees je in mijn verhaal ‘Het zwarte tasje’.
Er zijn allerlei niet-alcoholische drankjes verkrijgbaar. Vaak weet je niet precies wat er in het blikje of flesje zal zitten, want er zijn veel onbekende merken bij. Light drankjes, zoals coca cola zero, zijn lang niet altijd verkrijgbaar.

Gezond?

Ik heb zo mijn twijfels of het eten wel voldoende eiwitten bevat? En voldoende groentes?
Eerlijk gezegd vind ik ook dat de Indiërs nogal vaak mollig en weinig gespierd zijn … Komt dat door het eten? Of komt het omdat er niet zoveel gesport wordt?
Hoe dan ook, ziek van het eten zijn wij niet geworden. Wij zijn nu drie keer in India geweest, in totaal vijf maanden, en we hebben twee keer voedselvergiftiging gehad. De verhalen over ziek worden zijn groot en veel, maar de werkelijkheid kan enorm meevallen.

Op bovenstaand kaartje zie je waar wij waren in in 2023. Meer over onze reis lees je hier.