Enkele dagen in Jaipur

Eind oktober 2023 was ik enkele dagen in Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan. Wat deden wij in Jaipur? Waar sliepen wij? Waar aten wij? En … welk boek lazen wij over Jaipur?

Eerste indruk

jaipur, de roze (oranje?) stad

Vandaag zijn we aangekomen in Rajasthan, in Jaipur. De allereerste indruk krijgen we vanuit de taxi vanaf het vliegveld. Eerst zien we een groot, blauw, modern complex. Het is een shopping mall. Maar al snel rijden we de oude stad in. Jaipur staat bekend als ‘the pink city’, maar wat ik zie is eerder oranje. Nog later, nadat we ingecheckt hebben bij ons hotel, gaan we wandelen. Al snel komen we in een heel drukke winkelstraat. Winkels met stoffen en kraampjes met make up zijn het allerdrukst. Onder de overdekte galerij voor de winkels is het af en toe echt dringen. In een zijstraat zien we geiten en een koe. En een aap springt op het gebouw boven de winkels. Onze lunch, in een lokaal eethuis, is heel goed. De eigenaar is blij met ons en we krijgen zelfs een roos. Het begin van onze Rajasthan-reis is gemaakt en een goed begin ook.

Het boek

In Nederland las ik “A princess remembers, the memoirs of the Maharani of Jaipur” van Gayatri Devi en Santha Rama Rau. Nu we in Jaipur zijn wil ik natuurlijk de belangrijke plekken uit het leven van maharani Gayatri Devi wel bezoeken. Op de eerste plaats is dat het city palace. Dit was de officiële ontvangstlocatie van Jaipur. Hier ontving Gayatra Devi in 1961 Queen Elisabeth en later in 1962 ook nog Jackie Kennedy. Hier was ook het enorme vrouwenverblijf met wel 400 bewoonsters (de vrouwen van de maharadja en die van de vorige maharadja en de aanhang van deze dames). Gayatra Devi was één van de eerste maharanis die niet afgesloten van de wereld in een vrouwenverblijf leefde. De andere twee vrouwen van de maharaja leefden wel in purdah, maar Gayatri weigerde dat te doen.
En op de tweede plaats wilde ik naar Rambagh, nu hotel maar toen de woning van Gayatra Devi. We zagen de gebouwen en ik dacht dat ze veeleer status uitstralen dan mooiheid of gezelligheid of wat dan ook. We wandelden in de mooie goed onderhouden tuinen, met pauwen er in. We aten bij Rambagh een wel heel middelmatige lunch voor heel veel geld. Ik zou zeggen: houd het maar simpelweg bij een kopje thee daar.
Naast “A princess remembers” heb ik nog meer boeken over Jaipur gelezen, nl. “Maharanis” van Lucy Moore. En “The henna artist” van Alka Joshi. Vind hier mijn recensie over deze boeken.

Verrassend

De verrassing van Jaipur was Jantar Mantar. In dit park vind je een aantal wel heel merkwaardige bouwsels. Zoals een trap omhoog naar de hemel en ronde gebouwen met interessante schaduwen. Maharaja Jai Singh bouwde dit alles in de 18e eeuw. Het zijn astronomische instrumenten. Erg interessant én erg fraai om te bekijken.

Hotel en hotelomgeving

Ons hotel in Jaipur heet Khatu haveli. Het is een heel charmant oud huis, een zogenaamde haveli. Het ontbijt is goed en de ontbijtzaal is een pareltje. ’s-Avonds is er ook een mogelijkheid voor diner op het dakterras.
De buurt rondom het hotel is nogal ongelofelijk. Zodra je op straat komt begint het. Er zijn hier niet een paar koeien, maar echt heel veel. En alle andere boerderijdieren zijn ook vertegenwoordigd. De straten zijn vol koeienpoep en afval. Ik heb nog nooit zoiets gezien …
Onze buurt is dus authentiek. We zijn ook geweest in het gebied rondom de Mirza Ismael road. In die buurt zijn er nogal wat restaurants. Wij lunchten bij Lassiwalla en dineerde bij Niro’s. Ik raad beide aan: Lassiwalla voor de lekkerste lassi en chaat (zie foto), Niro’s als je weleens wilt zien hoe de rijkere Jaipuri leeft. We gingen ook naar hotel Sweet Dream, met life muziek. En we aten bij het bekende restaurant LMB (waar ze geen alcohol serveren).

Op onderstaand kaartje is onze reis door Rajasthan afgebeeld. Voor meer verhalen over deze reis kijk hier.