Vanuit de stad Bikaner gaan we naar Deshnok om de rattentempel oftewel Karni Mata tempel te bezoeken. Bij de ingang moeten, zoals bij elke tempel, de schoenen uit. Een man, een westerling, wil mij zijn plastic overschoenen geven. Hij zegt: it’s better for you. Maar wij zijn voorbereid en hebben zelf sokken meegenomen. En ja, het is vies … Er zijn namelijk echt heel veel ratten en rattenkeutels. De ratten worden vertroeteld met diverse soorten lekker eten (melk, granen etc). Mijn lief blijft staan waar hij staat, op veilige afstand van de beesten. Ik ga rondkijken. Als een kluit ratten voor mijn voeten de doorgang verspert kan ik een kreet van afschuw niet onderdrukken. Ik ben de enige die geluid maakt … Anderen, Indiërs. lopen gewoon rustig om de ratten heen.
De rattentempel van Deshnok is één van de meest tot de verbeelding sprekende bezienswaardigheden van India. Het is een goed verhaal voor thuis, een verhaal dat bewijst dat je in een exotisch, bizar en nogal onbegrijpelijk land geweest bent. In ‘Dagboek uit Bombay’ (Hedwig Meesters, 2023) willen de lieve, maar nogal simpele oom en tante van Isabel ernaartoe. Ze zijn dan wel in Mumbai, op enorme afstand van Deshnok, maar naar de rattentempel zullen ze. En al die andere bezienswaardigheden die veel dichterbij zijn kunnen hun gestolen worden. Tot zo ver het toeristische perspectief op de tempel van Deshnok.
Vanuit religieus perspectief heet de rattentempel niet rattentempel maar Karni Mata tempel. Wij ontmoeten een stelletje, jong, modern gekleed en beiden dierenarts. We praten tegen hen over de rattentempel en worden met een frons gecorrigeerd: Karni Mata tempel! Karni Mata is een belangrijke godin in het hindoeïsme. Ze is de beschermgodin van de Rajputs evenals de officiele godin van de royals van Bikaner en Jodhpur. Ook het leger heeft haar als beschermgodin. Veel gelovigen bezoeken dus haar tempel in Deshnok, en dus niet om ratjes te kijken.
Op onderstaand kaartje zie je welke route wij volgden in Rajasthan. Meer verhalen over onze reis vind je hier.